Politie-inval bij Party King in Best, in april 2016. Janus van W.  is daar ook geweest  maar het is niet bekend of hij ook door de politie wordt gezocht.
Volledig scherm
Politie-inval bij Party King in Best, in april 2016. Janus van W. is daar ook geweest maar het is niet bekend of hij ook door de politie wordt gezocht. © Bert Jansen

Eindhovense drugsbaron Janus van W. meldt zich bij politie als ‘Ferry Bouman’

EINDHOVEN - Tot verbazing van politie en Openbaar ministerie stond een van de bekendste drugscriminelen van Nederland, Janus van W., maandag opeens in het Eindhovense hoofdbureau. Na een gesprek is hij weer vertrokken. Hij wordt niet gezocht, meldt het OM.

Van W. (58), in de onderwereld bekend als Harry Potter, werd in 2011 tot zestien jaar cel veroordeeld in België wegens grootschalige drugshandel maar kwam in 2015 al op vrije voeten. Een jaar later werd zijn naam genoemd bij de grote Party King-zaak. Dat was het 'rovershol’ in Best waar de politie jarenlang gesprekken van producenten en handelaars in harddrugs afluisterde. Van W. is daar ook geweest.

Van W.'s Nederlandse advocaat Bert de Rooij wist niet van de actie van zijn client. Het is lang onduidelijk geweest of de Eindhovenaar gezocht werd voor zijn -mogelijke- rol in de Partyking-zaak. Politie noch OM konden hem daar aanvankelijk antwoord op geven. Navraag leert dat dat uiteindelijk niet het geval is. 

Volgens bronnen zou Van W. zelf verhaal zijn gaan halen bij de politie.  Hij meldde zich op het bureau als ‘Ferry Bouman’. Dat is de hoofdpersoon van een Netflix-serie, deels gebaseerd op Van W. De Eindhovenaar heeft een gesprek gehad en is daarna weer vertrokken. 

Kampmilieu

Van W. komt uit het Eindhovense kampmilieu en geldt als een van de grootste drugssmokkelaars van Europa. Hij is bekend bij Interpol en FBI. Lange tijd woonde hij op kampen, daarna in een Eindhovense woning maar vaker zat hij op een camping in Lommel, met vrienden en familie. Twee undercover-agenten werkten zich daar zijn kringen binnen, waarna het hele gezelschap in 2009 werd opgepakt. Dat is ook de basis van de Netflix-serie Undercover. Frank Lammers speelt een op Janus gelijkend persoon, Ferry Bouman.

Van W. werd in 2011 tot zestien jaar cel veroordeeld in Hasselt, in hoger beroep ging daar twee jaar af. Belgie liet hem echter half 2015 los, wegens goed gedrag en de rechtbank aldaar zag geen gevaar op herhaling. Hij werd bij Tilburg over de grens gezet en mag sindsdien Belgie niet meer in.

Misdaadjournalist Hendrik-Jan Korterink meldde op zijn site dat Van W. zich in Eindhoven meldde. Hij zei dat hij Bouman was, wat de receptioniste voor raadsels stelde. Want die kennen ze daar niet.  Van W. zei tegen Korterink dat hij wil weten wat de politie van hem wil. Enerzijds wordt gezegd dat hij voortvluchtig is, terwijl hij jaren geleden juist werd gewaarschuwd dat hij zich onvindbaar moest maken omdat de onderwereld het op hem voorzien heeft. Van W. is verontwaardigd dat de politie zijn dochter lastig valt. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven