De Eindhovense gay bar-dancing PallaZ.
Volledig scherm
De Eindhovense gay bar-dancing PallaZ. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Eindhovense homo's constateren toename provocaties: 'Op papier is Nederland heel tolerant'

EINDHOVEN - Het beeld van het tolerante Nederland kan de prullenbak in. Bijna elke homo krijgt te maken met provocaties vanwege zijn geaardheid, blijkt als het ED zich onderdompelt in de Eindhovense homoscene.

Of een stapavond in de Eindhovense gay bar-dancing PallaZ leuk eindigt, is niet vanzelfsprekend. Vorige week werden twee bezoekers van de homobar aan de Stratumsedijk voor de deur mishandeld. En afgelopen weekend was het weer bijna raak. Een groepje lichtgetinte jongeren staat regelmatig tegen sluitingstijd op straat te wachten, vertelt PallaZ-eigenaar Wout Verbeek. "Ze provoceren bezoekers die naar buiten komen. Het laatste halfjaar wordt het erger en erger."

Een paar uur eerder was in een protestmars tegen homogeweld door de Eindhovense binnenstad opgeroepen tot meer diversiteit. En dat is hard nodig, zeggen enkele van de pakweg vierhonderd deelnemers.

Normen en waarden
"Je moet altijd ogen in je achterhoofd hebben", stelt Henk Hendrikx (56) uit Meerhoven. Toen hij met zijn man drie weken geleden de hond uitliet, scandeerden voorbijfietsende jongeren 'Homo's!' "De tijd is anders. Dertig jaar geleden was de homoscene veel minder zichtbaar. Alles gebeurde in beslotenheid." Nu heeft er een soort integratie plaatsgevonden, vult zijn man Guy Walraven (52) aan. Maar die is duidelijk nog niet voltooid. "Nederland wordt als voormalig gidsland op het gebied van homo-emancipatie inmiddels mijlenver voorbijgestreefd, vooral door Spanje. We hadden duidelijker onze waarden en normen naar voren moeten brengen, maar zijn teveel bezig geweest het iedereen maar naar de zin te maken." Voor een groot deel zijn de intimidatie en provocaties afkomstig van Marokkaanse jongeren, klinkt het vanuit de Eindhovense homogemeenschap. Hendrikx is trots dat Nederland iedere cultuur de vrijheid geeft. "Maar die vrijheid geldt ook voor homo's. Ik ga me niet anders gedragen. Als ik mijn man wil zoenen doe ik dat, al sta ik midden in Moskou."

Tolerant?
Een groepje jonge homo's heeft zich voor de protestmars uitgedost met regenboogvlaggen en -paraplu's. Ook zij kunnen meepraten over hoe het is om uitgescholden te worden. Of bespuugd of in elkaar geslagen. "Op papier is Nederland heel tolerant", zegt Dennis van Schagen (36), afkomstig uit Netersel. Danny Boone (24), opgegroeid in Someren-Heide, denkt dat het voor de acceptatie niet uitmaakt of je als homo uit een stad of een dorp komt. Daar is Van Schagen het niet mee eens. „In Netersel, waar ik vandaan kom, kent iedereen mij als Dennis. In de stad zien ze je niet meer als persoon, maar als homo."

Alleen Clayton Tijmensen (30) zegt zelf geen nare ervaringen te hebben. "Ik denk dat ik met te veel zelfvertrouwen over straat wandel." Ergens vindt hij het jammer. „Ik zou de confrontatie wel aan willen gaan. Ik ben niet agressief aangelegd, maar dan kan ik mijn opgekropte woede kwijt. Want geweld tegen homo's komt te vaak voor. Dat moet niet kunnen anno 2017 in Nederland."

Discriminatie
Paula Klee (68), vroeger eigenares van café Olympiade aan het Stratumseind, constateert dat er niets is veranderd in de laatste decennia. "We moesten toen al over van een open cafe naar een club met pasjes, vanwege de discriminatie. Er is sindsdien niets aan gedaan."

Met de manifestatie wilde organisator Luud Peeters een signaal afgeven aan 'de politiek, het onderwijs en de nieuwe Nederlanders'. "Ik wilde mijn boosheid ombuigen naar iets positiefs. Anders krijg je polarisering en radicalisering", vertelt hij strijdbaar. Of zoals voorzitter Ton Ditewig van COC Eindhoven het tijdens de manifestatie zei: „We willen niet getolereerd worden, maar geaccepteerd. Onvoorwaardelijk."

Onderwijs
Een Eindhovense bezoekster van de PallaZ, zelf docente, betwijfelt of de oplossing van dit maatschappelijke probleem te vinden is in meer aandacht voor homo-acceptatie in het onderwijs. Zij wijst op de machocultuur, verveling en groepsdynamiek bij de provocerende jeugd. "Toen ik in de klas vertelde dat ik me ging verloven met een vrouw, zeiden de meeste leerlingen: 'Jij bent gewoon onze juf, kunnen we door?' Maar er zijn er altijd een paar die het niet met hun gevoel kunnen rijmen. Ik denk dat het heel moeilijk uit te roeien is."

Danny Boone (l), Clayton Tijmensen (midden) en Dennis van Schagen (tweede van rechts).
Volledig scherm
Danny Boone (l), Clayton Tijmensen (midden) en Dennis van Schagen (tweede van rechts). © Twan Linders

In samenwerking met indebuurt Eindhoven