Hanneke van Veghel
Volledig scherm
Hanneke van Veghel © Hanneke van Veghel

Eindhovense indiener veestapelpetitie bedreigd

EINDHOVEN - De Eindhovense Hanneke van Veghel startte een petitie voor halvering van de veestapel. Dat heeft ze geweten: het regent bedreigingen en verwensingen op sociale media.

Dat ze een ‘mafkut’ is, een ‘achterlijke trut’. Dat ze haar leven heel moeilijk gaan maken. Hanneke van Veghel (34) heeft de afgelopen dagen nogal een bak stront over zich heen gekregen.

De Eindhovense die zich online profileert als landbouwdeskundige en blogger startte samen met Brabants Burger Platform begin deze week een petitie waarin ze oproept de Nederlandse veestapel te halveren. De Nederlandse veehouderij is tegen haar grenzen aangelopen en om onder meer de stikstofcrisis te bezweren, is een halvering van de veestapel nodig, stelt Van Veghel in de petitie.

Die petitie was donderdagmiddag ruim 1700 keer ondertekend. Onder een twitterbericht over haar petitie staan zo’n 140 reacties. Die zijn bijna allemaal negatief. Via Facebook kreeg Van Veghel naar eigen zeggen ronduit intimiderende en bedreigende berichten toegestuurd.

Niet bang

,,Bijvoorbeeld dat ze weten waar ik woon en dat ze met 10.000 trekkers op mijn stoep zullen staan als ik de petitie niet offline haal”, zegt Van Veghel. ,,Maar ik ben niet bang voor intimidatie.” Ze doet geen aangifte: ,,Ik denk dat het niet persoonlijk naar mij is. Mensen roepen dingen in een emotioneel debat, dus ik neem het niet al te serieus.”

Met haar petitie wil Van Veghel laten zien dat er ook maatschappelijk draagvlak is voor ingrepen in de veehouderij. ,,Op dit moment zijn vooral de veeboeren aan het woord”, vindt Van Veghel. ,,Met deze petitie wil ik politici ondersteunen die bezig zijn met inkrimping van de veestapel.” Van Veghel hoopt uiteindelijk tot 50.000 handtekeningen te komen.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven