Omslag van Muizen in de buizen, van de hand van schrijver Hessel Rippe en illustrator Eva Oyevaar.
Volledig scherm
Omslag van Muizen in de buizen, van de hand van schrijver Hessel Rippe en illustrator Eva Oyevaar. © Toen-Hier.nl

Eindhovense kinderboekenserie Toen & Hier: 'Kinderen bedenken er zelf het verhaal wel bij'

EINDHOVEN - In de Eindhovense kinderboekenserie Toen & Hier zijn twee nieuwe boeken uitgekomen met wederom twee voor de stad iconische gebouwen in de hoofdrol.

De omslag van het boek Het geheime schilderij, dat geschreven is door Anja Frieling en met illustraties van Trijnie Nanninga.
Volledig scherm
De omslag van het boek Het geheime schilderij, dat geschreven is door Anja Frieling en met illustraties van Trijnie Nanninga. © Toen-Hier.nl

In Muizen in de buizen neemt schrijver Hessel Rippe de lezers mee naar de Witte Dame in 1952. Het Van Abbemuseum staat centraal in Het geheime schilderij, een boek van Anja Frieling dat zich afspeelt in 1936. In de serie kwamen eerder al boeken uit over het Klokgebouw, Parktheater en de Technische Universiteit. Spannende verhalen voor kinderen die tegelijkertijd iets vertellen over de historie van de gebouwen. Zo is 1936 het jaar dat het Van Abbemuseum de deuren opende en was 1952 het jaar dat de Witte Dame haar herkenbare kleur kreeg.

Persoonlijke band

Ieder boek uit de serie is geschreven en geïllustreerd door andere schrijvers en tekenaars. Vaak hebben die een persoonlijke band met de gebouwen waarover de boeken gaan. Zo is Anja Frieling oud-medewerker van het Van Abbemuseum. Eva Oyevaar, de illustrator van Muizen in de Buizen, studeerde onlangs af aan de Eindhovense Design Academy die gevestigd is in de Witte Dame.

Volgens uitgever Sandra Bosch van BookBase publishing begint ieder boek bij de keuze voor een gebouw. ,,Daar zoeken we dan een geschikte schrijver bij."

De reacties op de eerste drie boeken waren volgens Bosch erg enthousiast. ,,Het verhaal over het Klokgebouw speelt zich af tijdens het sinterklaasbombardement in de Tweede Wereldoorlog. Ik heb gehoord dat meerdere kinderen daarna hun spreekbeurt over die gebeurtenis hebben gehouden en zelfs het graf van de in het boek genoemde piloot bezocht hebben. Mooi om te horen dat de geschiedenis dankzij zo'n verhaal gaat leven bij kinderen."

Voor zijn boek Muizen in de buizen deed Hessel Rippe inspiratie op tijdens bezoekjes aan de bibliotheek in de Witte Dame. ,,Ik kom er zelf graag en het is natuurlijk een iconisch gebouw voor de stad. Het grappige is dat ik pas na de keuze voor het gebouw van mijn schoonmoeder hoorde dat haar vader er gewerkt heeft. Ik heb dankbaar gebruik gemaakt van haar verhalen en daarnaast heb ik de hele geschiedenis van de Witte Dame uitgeplozen. Het viel me direct op dat mannen en vrouwen in de jaren vijftig strikt gescheiden werden. Op een eigen afdeling en met een eigen trap. Ze kwamen elkaar nauwelijks tegen in het gebouw. Dat gegeven heb ik uiteindelijk ook gebruikt voor het verhaal waarin een man en een vrouw een oogje op elkaar hebben."

Wegstrepen

Het was voor Rippe het eerste kinderboek van zijn hand. ,,Leuk maar wel een hele andere manier van schrijven. Gelukkig heb ik thuis de doelgroep zitten met twee dochters van zeven en negen jaar oud. Ik heb de eerste versies voor ze uitgeprint en ze laten wegstrepen wat ze niet interessant vonden. De uitleg over wat radiobuizen zijn, vonden ze bijvoorbeeld maar saai. Dan leer je dat je dat helemaal niet uit hoeft te leggen. Kinderen bedenken daar zelf wel een verhaal bij."

Plannen voor nieuwe boeken in de serie zijn er volgens uitgever Sandra Bosch nog niet concreet. Maar er is nog wel een lijstje met gebouwen die een boek verdienen. Het Evoluon en Mariënhage bijvoorbeeld.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven