Volledig scherm
De Sovatraining in wijkcentrum De Mortel. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Eindhovense leerlingen krijgen training sociale vaardigheden: 'Het is fijn, er wordt al minder gepest'

EINDHOVEN - Leerlingen van Groep 5 van basisschool De Achtbaan hebben meer sociale vaardigheden geleerd tijdens de training We Free. Een training op maat gemaakt voor de school door Mike Smits en Wendy Boeijen.

De grote vellen met het dagprogramma en afspraken hangen in de zaal van wijkcentrum De Mortel voor de Sova (sociale vaardigheids) training We Free voor de leerlingen van basisschool De Achtbaan in de Achtse Barrier. Thomas (9) heeft al heel wat geleerd tijdens de training, hij wordt minder snel boos. ,,Het is fijn, er wordt nu minder gepest. Op school en thuis hebben we gepraat over waar je aan moet denken. Bijvoorbeeld tot tien tellen bij een ruzie." 

Meer rust

Zoals Thomas uit groep 5 van De Achtbaan zijn er meer leerlingen die gebruik maken van 'tot tien tellen', voordat ze reageren. De training werpt zijn vruchten af. Juf Silke van de Ven: ,,Er was een behoefte vanuit school om groep vijf meer sociale vaardigheden te leren. Met name in vrije situaties, dat wil zeggen in de pauzes of op weg naar de gymzaal. Er waren dan geregeld conflicten, verbaal en soms fysiek. Ik zie al verbetering, er is meer rust in de groep en de pauzes zijn beter. Een leerling zei laatst dat ze een heel fijne pauze heeft gehad."

De school heeft contact opgenomen met Mike Smits, jongerenwerker bij welzijnsorganisatie Buro Cement en de vraag neergelegd of hij iets kon betekenen om de kinderen meer sociale vaardigheden bij te brengen. Smits heeft samen met Wendy Boeijen, buurtverbinder bij welzijnsorganisaties WIJeindhoven en Samenbeter, de sova training We Free gemaakt voor de Achtbaan. 

Minder ruzie

Boeijen: ,,Tijdens een bijeenkomst hebben we gevraagd aan de kinderen wat ze van ons verwachten en wat ze willen leren in de omgang met elkaar. Daar is door hen over nagedacht. De kinderen hebben onder andere aangegeven minder ruzie te willen, beter met elkaar om te willen gaan en niet meteen boos te worden. Een van de werkvormen is het concept 'over de streep', waarmee de kinderen elkaar beter leren kennen door middel van vragen. We komen dichter bij de kern, kinderen denken na over problemen en kunnen beter verwoorden wat er speelt." Smits: ,,Er is inmiddels ook een informatieavond voor ouders geweest. De reacties waren wisselend. Sommige kinderen hebben weinig verteld, bij andere kinderen heeft het veel los gemaakt en werkt het thuis door."

 1. Discriminerende foto’s op Facebook kosten Eindhovens LPF-commissielid boete
  PREMIUM

  Discrimine­ren­de foto’s op Facebook kosten Eindhovens LPF-commissie­lid boete

  EINDHOVEN - Het Eindhovense LPF-commissielid Mari Nijs maakte zich in november 2018 schuldig aan 'groepsbelediging' door het plaatsen van 'onredelijke en discriminerende' foto's op zijn Facebookpagina. Politierechter P. Appelhof veroordeelde de politicus maandag in Eindhoven tot een boete van 500 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. "Je mag niet meer voor je mening uitkomen", constateerde de 52-jarige Nijs verontwaardigd.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

 • Armindo Bruma (6%)
 • Timo Baumgartl (48%)
 • Olivier Boscagli (2%)
 • Kostas Mitroglou (16%)
 • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen