Chanaz van Ham vertrekt naar Marokko voor een bijzondere stage van 3 maanden. Ze volgt haar passie in de opvang en het redden van dieren.
Volledig scherm
Chanaz van Ham vertrekt naar Marokko voor een bijzondere stage van 3 maanden. Ze volgt haar passie in de opvang en het redden van dieren. © FotoMeulenhof

Eindhovense loopt stage in Marokko om er dieren te redden

EINDHOVEN - Als klein meisje viel het de Eindhovense Chanaz van Ham al op dat Marokko wel erg veel ‘zielige diertjes’ had. Vandaag vliegt ze naar de Marokkaanse stad Tanger voor een stage van drie maanden bij de stichting Animal Sanctuary Tanger. 

Zolang ze leeft is Chanaz (20) altijd omringd geweest door dieren. Honden, een kat, cavia’s en nu ze zelfstandig woont, woestijnratjes. De liefde voor dieren is haar als het ware met de paplepel ingegoten. ,,Maar dat was anders als ik in zomervakanties met mijn moeder in Casablanca was om er familie te bezoeken en vakantie te vieren”, vertelt ze. ,,Zwerfhonden en -katten, pakezels, dieren als entertainment op markten en kippen in piepkleine hokjes om maar iets te noemen. Het maakte me als klein meisje al heel verdrietig. Vaak werd me gezegd dat er maar niet op moest letten, de dieren niet aan te raken en er vooral uit de buurt moest blijven.”

Destijds wilde Chanaz al niets liever dan die dieren helpen, maar het mocht niet. ,,Dan luister je toch naar je familie en zo zakte mijn droom naar de achtergrond. Tot ik anderhalf jaar geleden besloot alsnog de Helicon opleiding Dier & Ondernemen te gaan doen. Een brede opleiding, waar ik me helemaal op mijn plek voel.”

Onder de indruk

Een klein jaar geleden tagde haar vriend haar in een video op Facebook, een filmpje met beelden die Chanaz wel heel bekend voorkwamen. Het was van Salima Kadaoui die een dierenopvang in Marokko was begonnen, de Animal Sanctuary Tanger. Ze was er echt van onder de indruk en niet veel later vroeg ze op school of ze daar stage zou mogen lopen. Doen!, was de reactie, maar haar leraren waarschuwden haar wel dat er veel bij kwam kijken. 

Helpen

Chanaz: ,, Dat was inderdaad het geval. Vooral de contacten met de stichting verliepen aanvankelijk moeizaam en ook heeft het best veel tijd gekost eer de accreditatie van de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) voor deze stage rond was. Maar het is gelukt, nu ga ik dus echt. Drie maanden lange dagen maken, pijnlijke situaties tegenkomen, weinig slapen, primitief leven, maar vooral dieren helpen.”

Chanaz heeft naar eigen zeggen een goed beeld van hetgeen haar te wachten staat, omdat de stichting erg actief is op sociale media. ,,Met zo'n vijftien vrijwilligers werken ze vooral in Tanger zelf, maar noodsituaties elders worden ook opgepakt.”

Bloggen

Van de ervaringen die ze in Marokko opdoet, gaat ze berichten via een blog. ,,Met verhaaltjes, foto’s en filmpjes. Voor familie, vrienden en andere belangstellenden, maar ook voor mijn leraren. Die hebben me enorm gesteund, die wil ik er daarom ook bij betrekken. En het aardige is, dat blog telt gewoon als stageverslag.”

Nieuwsgierig naar de avonturen van Chanaz van Ham? Volg haar via deze website.

  1. Acht verdachten aangehouden na bedreiging op camping Aalst in Gelderland in Best, Vught en Rotterdam, verdachten o.a. uit Eindhoven en Breda
    VIDEO/UPDATE

    Acht verdachten aangehou­den na bedreiging op camping Aalst in Gelderland in Best, Vught en Rotterdam, verdachten o.a. uit Eindhoven en Breda

    BEST - Een auto is zondagmiddag na een achtervolging door de politie tegen een boom gebotst op de Schansweg in Best. De politie heeft met getrokken wapens de verdachten uit de auto gehaald. Bij de aanhouding is ook een waarschuwingsschot gelost. In de auto werd een vuurwapen gevonden. Drie mannen zijn aangehouden. De omgeving werd afgezet.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven