Volledig scherm
© Bert Jansen

Eindhovense medeplichtige in zaak liquidatie Tommie van der Burg opgepakt

DEN BOSCH - De politie heeft donderdag in alle vroegte de Eindhovense Monique G. opgepakt in Veldhoven. Zij werd dinsdag veroordeeld tot 6 jaar cel omdat ze medeplichtig is aan de moord op Tommie van der Burg, in april 2015 in Eindhoven.

De vrouw is in mei 2016 opgepakt maar haar voorarrest werd na enkele maanden geschorst, zodat ze de rechtszaak in vrijheid kon afwachten en meemaken. Vaak loopt zo'n schorsing op de dag van het vonnis af, maar dat was hier niet. Het werd nu gelijktijdig met het vonnis gedaan, zodat de politie haar opnieuw moest oppakken. Ze werd donderdagochtend in een auto gezien en gearresteerd. 

De 39-jarige vrouw speelde, volgens de rechtbank, een wezenlijke rol bij de liquidatie. Zij was de avond van de moord in een Eindhovens café waar Van der Burg ook was. Toen deze de kreeg verliet, tipte ze met een speciale telefoon Patrick V. die bij het Van der Valk-hotel aan de Aalsterweg in Eindhoven in zijn auto zat te wachten. Door die tip kon hij zich tijdig verstoppen in de bosjes bij de slagboom waar hij even later de dodelijke schoten loste.

De advocaat van Monique G., Jules van Wijk is verbaasd en spreekt van een overbodige actie. Hij had afspraken gemaakt met de politie, volgens welke de vrouw zich donderdagmiddag voor twee uur mocht melden en ze zou dat in de loop van de ochtend al doen. ,,Ik heb nog expliciet gevraagd of ze haar dus niet van de weg gaan rijden of zo", aldus de licht verontwaardigde raadsman. 

Straf

De tip was belangrijk, maar niet wezenlijk, vond de rechtbank en noemde haar geen medepleger maar medeplichtig. Ze kreeg 6 jaar cel in plaats van de negen die het OM eiste. Patrick gaat voor 22 jaar achter tralies.

De vrouw moet een rol hebben gespeeld bij het motief voor de moord, dat nog steeds onbekend is. Ze is ex-partner van Patrick V. en heeft mogelijk een verhouding gehad met Tommie. Patrick is ook veroordeeld voor een poging doodslag op Tommie een jaar voor de moord en mogelijk had ze dat aan hem doorgebriefd. Er is een enkel tekstbericht waaruit blijkt dat Patrick bijzonder kwaad was op haar, waarna de moord is gepland. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven