Volledig scherm
Piet Hein Eek. © Jacqueline de Haas

Eindhovense Piet Hein Eek krijgt eerste Designprijs van Prins Bernhard Cultuurfonds Brabant

EINDHOVEN – Tranen druppelden over zijn wangen, aan het einde van zijn dankwoord, want hij had het over de mensen die hem na aan het hart liggen en die al heel lang met hem samenwerken: ,,Dat is de grootste duurzaamheid”, aldus een geëmotioneerde Piet Hein Eek.

Zaterdagmiddag ontving hij in De Kazerne de eerste Designprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds Brabant uit handen van Wim van der Donk, commissaris van de koning in Brabant. Die noemde Eek (50) een briljant vormgever en een meer dan uitstekend communicator ‘een belangrijk onderdeel van het vak’. ,,Ietwat profetisch ben je ook, gelet op wat je betekent voor anderen. Buiten dat ook nog eens een echte Brabander. En in zekere zin ook nog kind gebleven – goddank.”

Nederland op de kaart gezet

Eek kreeg de prijs – een geldbedrag van 10.000 euro en een kunstwerk gemaakt door Ted Noten – vanwege zijn grote verdienste voor de vormgeving in Nederland. Jan Post, juryvoorzitter: ,,Piet Hein Eek heeft door zijn werk niet alleen Eindhoven en niet alleen Brabant, maar heel Nederland op de kaart gezet. De daden van Piet Hein Eek zijn groot!”

Eerder had Timo de Rijk, directeur van het Stedelijke Museum Den Bosch, al de loftrompet gestoken over de ontwerper en gaf intussen ook een opdracht mee aan bestuurders: ,,De Dutch Design Week is natuurlijk geweldig, maar hoe staat het daarmee volgende week? En niet alleen in Eindhoven, maar bijvoorbeeld ook in Rotterdam, mijn woonplaats? Ik zou niet weten waar ik bijvoorbeeld een vaas van Hella Jongerius zou kunnen kopen… Ik bedoel: we hebben nog een lange weg te gaan.”

Tegendraads

De Rijk haalde ook nog even het briefje van Eek aan, dat die had gestuurd naar Gijs Bakker, destijds Eeks docent op de Design Academy Eindhoven: ‘Als u mijn kast niet mooi vindt, steek ik uw huis in de fik.’ ,,Piet Hein was ook in die jaren al wat tegendraads”, aldus een grijnzende De Rijk die hoopte dat de vormgever, net als Frank Sinatra op muziekgebied, klassiekers blijft maken en altijd blijft doorgaan.

Eek was zichtbaar blij met de prijs en gaf in zijn dankwoord te kennen niets op te hebben met het cradle-tot-cradle-principe: ,,Waarom kunnen architecten niet gewoon huizen bouwen die honderd of tweehonderd jaar blijven staan. In plaats van dertig jaar? En dat puin van die huizen vermalen we tot puin en stoppen dat onder onze snelwegen. Onzin! Gewoon goede huizen bouwen, dat is pas duurzaam. Maar het meest duurzaam is heel lang samenwerken met dezelfde mensen.”

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven