Volledig scherm
© ED

Eindhovense politiek maakt toch een plan-B voor bezuinigingen

EINDHOVEN - Er komt toch een plan-B in de Eindhovense politiek. Het college van B & W gaat in kaart brengen welke alternatieve bezuinigingen er mogelijk zijn. Daarmee komen er alsnog andere opties voorhanden om de begroting sluitend te krijgen als de geplande bezuinigingen op het budget voor zorg en bijstand komend jaar niet worden gehaald. 

In een brief aan de gemeenteraad heeft het college van B en W laten weten dat er de komende tijd gewerkt wordt aan zo'n plan-B.  Het gaat daarbij om een inventarisatie van 'budgetten die nog niet verplicht zijn en welke investeringen naar achteren geschoven kunnen worden'.

Dat het plan er komt is opmerkelijk. GroenLinks had tijdens de recente begrotingsbeschouwingen in de raad al om z'n lijstje van alternatieve bezuinigingsmogelijkheden gevraagd. Het college van B & W zei toen echter, bij monde van wethouder Wilbert Seuren (D66) van financiën, daar niets voor te voelen. Vooral omdat de noodzaak daartoe niet aanwezig zou zijn.

Inmiddels lijkt het college wel doordrongen te zijn van de noodzaak daar toe. Het 'huis staat in brand' en daarom zijn er maatregelen nodig, zei zorgwethouder Renate Richters (GroenLinks) dinsdagavond tijdens een commissievergadering, daarmee verwijzend naar de forse budgetoverschrijdingen op de post zorg en bijstand. 

Miljoenen

Vorig jaar en dit jaar geeft Eindhoven 40 miljoen euro meer uit aan zorg en bijstand dan de 300 miljoen euro die daar op de begroting voor was uitgetrokken. Komend jaar moet dat tekort worden teruggebracht tot 20 miljoen euro. 

In de begroting houden B & W er echter al rekening mee dat de voorgenomen bezuinigingen op zorg niet meteen resultaat opleveren, en dat het tekort daardoor alsnog oploopt tot 30 miljoen. Daarnaast is het zo dat het gemeentebestuur op een aantal uitgaven in de zorgverlening niet direct invloed heeft. 

,We vinden dat we er nu rekening mee moeten houden dat het tegenvalt", aldus een woordvoerder van wethouder Seuren. ,,Daarom gaan we nu alvast bekijken welke maatregelen we dan eventueel kunnen nemen."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen