Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof/fotomeulenhof

Eindhovense protestzanger Armand (69) overleden (video's)

EINDHOVEN - De Eindhovense zanger Herman van Loenhout, alias Armand, is donderdagavond op 69-jarige leeftijd overleden in het Catharinaziekenhuis in Eindhoven. Voor het grote publiek was de zanger met zijn lange rode haren vooral bekend van de evergreen ‘Ben ik te min’ uit 1967.

Van Loenhout beleefde dankzij een samenwerking met Nederbietband The Kik voor het grote publiek eerder dit jaar een ‘comeback’. Hij werd wel ‘de Nederlandse Bob Dylan’ genoemd. Zijn idealen bleef hij trouw tot aan zijn dood.

11 solo-studioalbums

De zanger bracht zijn eerste solo-single ’En nou ik’ uit in 1965, maar dit werd een flop. Zijn tweede single had meer succes, maar met het nummer ’Ben ik te min’ brak hij echt door. De albums die volgden, staan bekend om de maatschappijkritische teksten, veelal geïnspireerd op de hippie-ideologie. Hij streed tegen kruisraketten, het drugsbeleid, het grootkapitaal, maar bovenal de burgerlijkheid, aldus zijn platenmaatschappij. In totaal bracht hij in vijftig jaar tijd 11 solo-studioalbums en tientallen singles uit. Zijn laatste werk verscheen eerder dit jaar, in samenwerking met The Kik. Armand & The Kik kwam op nummer 16 binnen in de Album Top 100. Hierop stond zowel oud als nieuw materiaal. „Een album met al die liedjes waar de meeste mensen niet naar luisteren”, zei hij er destijds zelf over. Hij werkte de afgelopen jaren verder samen met onder meer Jungle By Night, Rick de Leeuw, Benjamin Herman en Lucky Fonz III.

'Neem het leven niet te serieus, je overleeft het toch niet'

De zanger stond nog geregeld op het podium en ook voor de komende tijd stonden nog optredens op de agenda. Zo zou hij zaterdag te zien zijn in het Belgische Kessel-Lo. Tot enkele weken voor zijn dood schreef Armand nog nieuwe muziek. De zanger stond bekend als groot liefhebber van softdrugs. Een van zijn uitspraken was: „Neem het leven niet te serieus, je overleeft het toch niet”.

The Kik reageerde vrijdag al via Facebook op het nieuws. „Tot ons grote verdriet is gisteren Armand overleden. Rust zacht lieve vriend.”

Mensenlinq heeft een condoleanceregister geopend.

Volledig scherm
Armand in zijn woning in Woensel. © Bert Jansen
Volledig scherm
Armand in zijn woning in Woensel. © Bert Jansen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven