Volledig scherm
Yasin Torunoglu.

Eindhovense PvdA-wethouder Torunoglu op heel glad ijs

EINDHOVEN - De Eindhovense wethouder Yasin Torunoglu (PvdA) heeft zich op wel heel glad ijs begeven door de gemeenteraad en de inwoners van Acht cruciale informatie te onthouden. Natuurlijk steunt de coalitie hem. En natuurlijk vindt de oppositie in de Eindhovense gemeenteraad dat hij het niet goed aangepakt heeft.

Zo is de taakverdeling in de politiek nu eenmaal vaak: het coalitiebelang weegt veelal zwaarder dan de inhoud. De vraag is daarom niet wie van deze twee gelijk heeft, de vraag is of wat Torunoglu gedaan heeft door de beugel kan. En het enige juiste antwoord op die vraag is dat hij zich op wel heel glas ijs heeft begeven. Ga maar na: het Eindhovense kerkdorp Acht wordt al enige tijd verscheurd door twist over de bouw van een supermarkt op de dierenweide in het dorp. De dorpsraad wil dat die supermarkt er komt omdat er dringend behoefte is aan zo'n voorziening. En het dorp wil wel een supermarkt, maar niet op die groene plek.

Op verzoek van de gemeenteraad is Torunoglu deze zomer begonnen aan verzoeningspoging tussen beide partijen. Een poging die tot op heden niets opgeleverd heeft, zo werd onlangs duidelijk toen de gemeenteraad weer eens over de kwestie vergaderde. Afgelopen tijd bleek plotseling dat Torunoglu al een tijdje de sleutel in handen heeft om dat conflict op de beste mogelijke manier op te lossen. Er heeft zich een projectontwikkelaar gemeld die elders in het dorp een supermarkt wil bouwen: dierenweide gered, toch een supermarkt. Probleem opgelost, iedereen blij. En chapeau voor de wethouder.

Zover is het nog lang niet. Op verzoek van de betreffende projectontwikkelaar hield de PvdA-wethouder de betreffende informatie maanden onder de pet. Met als doel te voorkomen dat het project vanwege voortijdig uitlekken zou sneuvelen. Het gevolg? De Dorpsraad Acht voelt zich vreselijk in zijn hemd gezet. En een deel van de Eindhovense gemeenteraad - de oppositie – voelt zich danig geschoffeerd. Het vertrouwen in Torunoglu heeft er een gevoelige deuk door opgelopen en tijdens een interpellatiedebat in de gemeenteraad – een zwaar en vrij weinig gebruikt middel – zal de wethouder verantwoording moeten komen afleggen. De vraag waarop de wethouder dan een overtuigend antwoord zal moeten weten te vinden is waarom hij er voor koos te zwijgen waar er ook andere oplossingen mogelijk waren.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven