De gemeenteraad en het college van B en W van Eindhoven tijdens een recente heidag.
Volledig scherm
De gemeenteraad en het college van B en W van Eindhoven tijdens een recente heidag. © Gemeente Eindhoven

Eindhovense raadsleden Hofman en Langman lopen flinke deuk op

AnalyseEINDHOVEN - Na de excuses van de gemeenteraadsleden Linda Hofman en Tjerk Langman heeft de Eindhovense politiek een punt gezet achter de kwestie rond de Sinterklaasintocht. Beide raadsleden blijven wel beschadigd achter.   

Excuses van twee raadsleden. Het ene overtuigender en met meer emotie gebracht dan het andere. Fraaie, soms wat hoogdravende betogen van fractievoorzitters. Over de hoge integriteitseisen waaraan politici moeten voldoen. Over normen en waarden in de maatschappij, op sociale media en ook in de politiek. En, uiteraard, de vaststelling dat iedereen fouten mag maken en daarna gewoon een tweede kans verdient.  

De Eindhovense gemeenteraad had deze dinsdag een paar uur de handen vol aan zichzelf. Middelpunt van het debat: CDA-fractievoorzitter Linda Hofman en LPF-raadslid Tjerk Langman. Uit een integriteitsonderzoek was gebleken dat beiden zich niet gehouden hadden aan de gedragscode voor Eindhovense gemeenteraadsleden. En die conclusie lag de raad bijzonder zwaar op de maag.  

Hofman en Langman vlogen beiden uit de bocht op sociale media rond de uit de hand gelopen demonstratie van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet bij de Eindhovense Sinterklaasintocht, medio november vorig jaar. Toetsing van hun gedrag aan die code leert dat beiden zich onvoldoende bewust waren van hun voorbeeldfunctie als raadslid. Die rol vraagt - onder meer - om ‘een respectvolle bejegening van alle burgers en organisaties en een verantwoord gebruik van sociale media.’ 

Laconiek 

Omdat het hen daaraan ontbrak kwamen beiden er niet onderuit hun verontschuldigingen aan te bieden. Van een geëmotioneerde Hofman zowel aan de raad, aan de stad en aan de actievoerders omdat ze na diepgaand beraad zelf tot de conclusies was gekomen dat ze deze kwestie niet goed aangepakt had. En van een vrije laconieke Langman expliciet alleen aan de raad omdat hij ‘buiten de lijntjes had gekleurd’ van de gedragscode. 

Voor de gemeenteraad is daarmee de kous af. Ook de Eindhovense actievoerders die om het integriteitsonderzoek gevraagd hadden, nemen - ietwat schoorvoetend - genoegen met de excuses. Maar dat kan niet verhullen dat beide raadsleden allerminst ongeschonden uit de strijd komen. Schending van de integriteit wordt politici immers moeilijk vergeven en hen sowieso vaak lang nagedragen. 

Gezag 

Met name Linda Hofman van het CDA heeft een flinke deuk opgelopen. De vraag of ze na deze faux pas wel fractievoorzitter kan blijven is door haar partij weliswaar bevestigend beantwoord. Maar het gezag dat ze als een van de vier coalitieleiders in de Eindhovense gemeenteraad had opgebouwd, is door haar inschattingsfouten flink aangetast. Dat is niet zo maar terugveroverd. 

Voor Langman geldt min of meer hetzelfde. Zijn achterban neemt het hem waarschijnlijk niet al te zeer kwalijk dat hij af en toe buiten de lijntjes kleurt, in de raad gelden andere regels. Daar heeft ook deze LPF’er zich aan te houden. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven