Volledig scherm
Twee mannen wilden een Geldropse dealer in zijn huis beroven, maar deze sloeg toe met een samouraizwaard. © Politie

Eindhovense ripdealer blijft ondanks zwaardwonden achter tralies

DEN BOSCH - Hoewel een Eindhovense verdachte zelf flink beschadigd uit een overvalspoging kwam, en zijn  advocaat hem niet als dader maar als slachtoffer ziet, houdt de rechtbank hem een jaar na dato nog steeds achter tralies.

Dat Johan P. (23) betrokken is bij de overval op een Geldrops stel in augustus vorig jaar valt niet te ontkennen: de wonden van een samouraizwaard spreken boekdelen. Maar de verhalen lopen nogal uiteen.

Een Geldropse man had her en der een beetje gedeald maar kreeg opeens vijf kilo hennep te pakken. Daar had Johan P. wel oren naar en met een maat zou hij het spul komen keuren, betalen en meenemen. Volgens de Geldropse man liep dat totaal anders en trokken de kopers een pistool. De dealer kreeg klappen en moest vertellen waar hij het spul in huis had verstopt. 

Toen de  twee zich omdraaiden om het te pakken, greep hij een samouraizwaard van de muur en sloeg ongenadig toe. De twee renden weg maar mede omdat P. al een fikse snijwond op zijn hand had, kreeg hij de deur wegens het bloed niet snel open en landde een laatste zwaardslag vol op zijn rug.

Handeltje

P. en zijn maat bezweren dat ze te goeder trouw hun handeltje kwamen halen en dat de Geldropper hen aanviel om hen het geld afhandig te maken. Dat verhaal kan volgens de officier van justitie niet kloppen en ook het verleden van P. spreekt tegen hem.

Advocaat Jeroen van de Velden vroeg clementie. Zijn cliënt zit al bijna een jaar in voorarrest en heeft blijvende wonden. “Dat 'slachtoffer’ is ook een boef en hij heeft veel meer geweld gebruikt", bepleitte de raadsman en vroeg tijdelijk vrijlating. Maar daar ging de rechtbank niet in mee.  De dealer heeft ook al voor de rechter gestaan wegens poging doodslag, maar zowel OM als de rechtbank zag dat als zelfverdediging. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven