Volledig scherm
Murat Memis. © ANP

Eindhovense SP’er Murat Memis zweeft tussen hoop en vrees in Turkije

Het Eindhovense SP-raadslid Murat Memis, die vastzit in Turkije, verwacht dat het nog maanden kan duren voordat hij terugkeert in Nederland. Dat zegt hij in een exclusief interview met het Eindhovens Dagblad, dat donderdag wordt gepubliceerd.

Op 2 juli moet Memis voor de rechtbank in Antalya voorkomen, op verdenking van terroristische activiteiten. ,,Gezien het politieke klimaat in Turkije zal het dan nog wel even duren voordat de rechters een uitspraak zullen doen. Ze hebben volgens mij weliswaar geen bewijs in handen. Maar dat wil niet zeggen dat ik vrijgesproken word, ben ik bang", zegt Memis telefonisch vanuit een dorp bij Diyarbakir, waar hij nu bij familie verblijft. 

Dinsdagmiddag werd vrij plotseling bekend dat de 31-jarige Eindhovenaar van Koerdische afkomst al sinds 30 april vastzit in Turkije. Vast in die zin dat hij het land niet meer uit kan. De autoriteiten hebben zijn paspoort ingenomen, waardoor hij een beperkte bewegingsvrijheid heeft. Op 30 april werd hij in een restaurant in Antalya gearresteerd, op verdenking van lidmaatschap en/sympathie voor de terroristische PKK.

,,Een nachtmerrie", zegt de voorzitter van de Eindhovense SP-raadsfractie. ,,We hadden met mijn gezin, een van mijn broers en zijn vrouw een all-inclusive vakantie van een week aan de kust geboekt. We zaten net lekker in een restaurant te eten toen de politie binnenviel, mij arresteerde en op het politiebureau in de cel gooide. Daar moest ik het een dag of vier doen met een stuk stokbrood, een stuk kaas en een paar olijven. Wat een contrast, zeg.” 

  1. Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmensen herkennen dieren niet meer’

    Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmen­sen herkennen dieren niet meer’

    EINDHOVEN - Zouden er echt pinguïns zitten bij het kanaal in Helmond, zoals iemand laatst doorgaf? Op de meldkamer van de Dierenambulance in Zuidoost-Brabant weten ze inmiddels wel beter. Ze krijgen hier meldingen van de gekste dieren in nood. ,,Het lijkt of vooral mensen uit de stad dieren niet meer herkennen‘’, zegt Pascale Attema van de meldkamer in Eindhoven. Samen met haar collega's zette ze de meest opvallende meldingen op een rij.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
7001 stemmen