Eindhovense SP-politicus Murat Memis vrijgesproken van terrorisme

VIDEOANTALYA - De Eindhovense SP-politicus Murat Memis (31), die al negen weken vast zit in Turkije, is door de rechtbank in Antalya vrijgesproken van banden met het terrorisme. Hij mag terug naar huis en krijgt een schadevergoeding.

Het SP-raadslid van Koerdische afkomst toonde zich heel blij en opgelucht. “Dankzij mijn partij en de diplomaten ben ik nu weer vrij”.

Tranen van blijdschap

Zijn partijleider Lilian Marijnissen moest een traantje laten van blijdschap en opluchting. Zij was naar de badplaats aan de Turkse Rivièra gekomen uit solidariteit ‘met ons gemeenteraadslid’ en als onderdeel van de SP-campagne ‘Murat Moet Vrij’.

Marijnissen zei ‘heel blij te zijn voor Murat’. “Dit hadden we gehoopt en verwacht. Maar hij heeft hier wel twee maanden onschuldig vastgezeten. Iedereen heeft geholpen. Daar zijn we dankbaar voor. Laten we hopen dat dit ook een positieve uitwerking zal hebben op de andere Nederlandse politieke gevangenen in Turkije”.

Fout in dagvaarding

Al voor de rechtszitting begon had zijn advocaat het bericht bevestigd dat de openbare aanklager de belangrijkste beschuldiging, ‘lidmaatschap van een terroristische organisatie’, had laten vallen. Het zou ‘per ongeluk’ in de dagvaarding zijn verschenen.

Aannemelijker is dat de politieke druk achter de schermen van minister Blok (Buitenlandse Zaken) effect heeft gesorteerd en de autoriteiten in de Turkse hoofdstad Ankara een hint aan de aanklager in Antalya hebben gegeven om de zaak niet de spits te drijven om de herstelde banden met Nederland niet in gevaar te brengen.

Vakantie ruw onderbroken

Memis landde op zondag 28 april in Antalya om daar met zijn gezin van zon, zand en zee te genieten in een van de luxe all-inclusive hotels. Twee dagen later werd hun vakantie ruw onderbroken toen 10 agenten van de anti-terreurpolitie Memis in zijn hotel arresteerden op beschuldiging van ‘lidmaatschap van een gewapende terroristische organisatie’, de in Turkije verboden Arbeiderspartij van Koerdistan, PKK.

Vier dagen zat hij achter tralies. Na politieke druk vanuit Den Haag liet de Turkse justitie hem voorwaardelijk vrij en mocht hij zijn rechtszaak bij familie in Diyarbakir afwachten.

Aanklacht

Zijn paspoort kreeg hij terug, maar hij mag Turkije niet verlaten. Vandaag moest hij zich melden bij de rechtbank in Antalya voor de eerste zitting in zijn proces. Hij wordt aangeklaagd wegens ‘lidmaatschap van en propaganda maken voor een gewapende terroristische organisatie’, de PKK. Daarop staat een maximum gevangenisstraf van 15 jaar.

Voorts zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan het ‘rekruteren’ van nieuwe leden voor de PKK. Die organisatie is in Turkije verboden en probeert al ruim 35 jaar met geweld en politiek activisme zelfbestuur voor de Koerden in het oosten van Turkije af te dwingen. De PKK staat in Turkije en bij de Europese Unie op de zwarte lijst van terroristische organisaties.

Volledig scherm
Murat Memis in Turkije. © ANP
Volledig scherm
Een opgeluchte Murat Memis en Lillian Marijnissen © Marc Guillet
Volledig scherm
SP-leider Lilian Marijnissen (M) en SP-lid Murat Memis (R) van de Socialistische Partij voor het rechtbank in de Turkse stad Antalya. © ANP

In samenwerking met indebuurt Eindhoven