Volledig scherm
Nico Arts in 2007 bij opgravingen op het 18 Septemberplein, waar restanten van de Woenselse stadspoort werden gevonden. © Fotomeulenhof

'Eindhovense stadsarcheoloog Nico Arts neemt teveel hooi op zijn vork'

EINDHOVEN - De handtekeningenactie tot behoud van Eindhovens stadsarcheoloog Nico Arts heeft in een week tijd ruim 300 steunbetuigingen opgeleverd. "Uit het hele land." Dat meldt voorzitter Tonnie van de Rijdt van de Archeologische Vereniging Kempen- en Peelland, een van de initiatiefnemers van de actie.

Vanwege een arbeidsconflict werd Arts ruim een maand geleden op non-actief gezet. De gemeente heeft hem ontslag aangezegd, naar verluidt omdat klussen te lang bleven liggen. ‘Nico neemt te veel hooi op zijn vork’, zeggen diverse bronnen uit zijn werkomgeving. ‘Hij zegt nooit nee. En dan kan het gebeuren dat zaken niet op tijd af komen.’

Harde werker
Uit gesprekken van het ED met mensen uit zijn omgeving komt het beeld naar voren van een harde werker. Eén die de neiging heeft zoveel mogelijk zelf te willen doen. Tussen alle werkzaamheden door is Arts bovendien ook nog steeds bezig met een eigen promotie-onderzoek. ,,Het zou een ramp zijn voor de stad als Nico ontslagen wordt. Zijn kennis reikt veel verder dan alle rapporten die er over de archeologisch belangrijke plekken in de stad zijn verschenen", zegt Jos Hüsken van Cultuurhistorisch Bureau Hüsken en zoon.

Eigenwijs
Hüsken werkte in de afgelopen dertig jaar vaak met Arts. Behalve als iemand met 'heel veel positieve eigenschappen' kent hij Arts ook als een man die behoorlijk eigenwijs kan zijn. "Hij luistert niet altijd naar de adviezen van anderen."

Enige tijd terug kregen Eindhoven en Helmond van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed de opdracht om, samen met een bedrijf, op een rijtje te zetten wat de afgelopen kwarteeuw aan archeologisch onderzoek heeft opgeleverd. Arts zou zich focussen op de steentijd en de middeleeuwen. Het onderzoek kwam echter onvoldoende van de grond. Het nieuwe afdelingshoofd, sinds mei vorig jaar in dienst, nam daar geen genoegen mee.

Van de Rijdt is hoopvol over een goede afloop, zegt ze. Binnenkort volgt een gesprek op het stadhuis. "Er wordt naar een oplossing gezocht", aldus de voorzitter van AVKP.

Lees het hele artikel woensdag in het ED, of via de digitale krant.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven