Volledig scherm
Lex Hoefsloot © Marco Okhuizen

Eindhovense start-up Lightyear wil zo snel mogelijk auto's op zonne-energie op de weg hebben

videoHELMOND - Als iemand bewijst dat de zonne-auto geen studentenhobby is dan is het Lex Hoefsloot. Hij is een van de grondleggers van Solar Team Eindhoven en wil met zijn bedrijf Lightyear voor 2025, 100.000 auto's op zonne-energie op de weg hebben. 

Het bedrijf Lightyear wil zo snel mogelijk een prototype maken van hun zonne-auto Lightyear One. Om de eerste auto's te realiseren hebben ze miljoenen nodig. Onlangs won het bedrijf, dat sinds een aantal maanden op de Automotive campus in Helmond zit, nog een prijs van 100.000 euro. Maar hoe halen ze de rest van het bedrag op?

,,We hebben eerst kleine investeerders die vooral uit ons eigen netwerk komen", zegt Lex Hoefsloot, CEO van Lightyear. ,,Daarnaast hebben we voorbestellingen van eerste kopers. Mensen die of het hele bedrag betalen en daarmee vooraan in de rij komen of mensen die 20.000 euro voorbetalen. Dan zijn er ook nog subsidie-projecten samen met andere bedrijven. Op die manier hopen we alles bij elkaar te sprokkelen. En we willen zo snel mogelijk een prototype maken zodat we ook bij grote investeerders kunnen aankloppen. 

Om de eerste auto's uit te leveren hebben we dertig miljoen nodig. Maar dat is niet iets wat je alleen in Nederland hoeft op te halen. Dus we zijn ook in Silicon Valley geweest in de zomer waar een hoop hele grote fondsen zitten. 

Je bent een van de grondleggers van Solar Team Eindhoven. Waarom wilden jullie in 2013 eigenlijk meedoen aan die World Solar Challenge?

We zagen dat er in de regio Eindhoven ontzettend veel technologie werd ontwikkeld, die gebruikt wordt in zonne-auto's. Twente en Delft deden toen al mee. Wij dachten, als we in Eindhoven zo goed zijn in die dingen, waarom doen we het dan zelf niet? Tegelijkertijd zagen we ook, toen we berekeningen maakten, dat de technologie klaar was om iets nieuws te maken. Tot dan aan toe reden alle auto's in de World Solar Challenge in 1-persoonsauto's. En wij wilden met vier personen in de auto zitten en aan de auto van toekomst gaan werken. 

Daarna kwam het moment dat je dacht: ik wil dit nog een stap verder zetten. Wanneer was dat?

We kwamen uit de World Solar Challenge en zijn toen terug in onze studie gedoken en uiteindelijk ging het jeuken. We zagen aan de ene kant dat niemand het concept oppakte, er waren geen grote autofabrikanten die ermee aan de slag gingen. Dat frustreerde ons. En tegelijkertijd zagen we dat we het hele probleem met die laadpalen konden oplossen met dit concept. We zijn toen met zes mensen op donderdagavond gaan brainstormen en besloten om er een bedrijf van te maken. 

Het belangrijkste doel van Lightyear is altijd om 100.000 zonne-auto's op de weg te krijgen in 2025. Onze ervaring ligt in het bouwen van deze voertuigen. Zoals het er nu naar uitziet kunnen we tot duizend auto's komen rond 2021 en kunnen we die stap daarna daadwerkelijk gaan halen.

Volledig scherm
Impressie Zonneauto Lightyear © rv

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (2%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen