Eindhovense studenten ontwikkelen auto van suiker en andere afbreekbare materialen

EINDHOVEN - Rijden in een auto, waarvan het chassis gemaakt is van suiker en het carrosserie van polymelkzuur. Het kan sinds kort met de Noah. Een team van 22 studenten van de Technische Universiteit Eindhoven, ontwikkelde 's werelds eerste volledig circulaire auto.

Noah komt 6 juli naar Suiker Unie in Dinteloord, waar pers en genodigden kennis kunnen maken met het tweepersoons voertuig. De auto is enkel van recyclebare materialen gemaakt, die ook nog eens gemakkelijk te scheiden zijn. Het chassis, carrosserie en interieur van de auto zijn vervaardigd van bio-based materialen. De elektrische tweezitter weegt slechts 350 kilo. Het bereik van de auto is daarmee een stuk groter. De weersomstandigheden zijn niet van invloed op de wagen.

Schroothoop

Noah wordt aangedreven door twee elektromotoren van 15 kilowatt. De topsnelheid zal ongeveer 100 kilometer per uur zijn. Opgeladen kan de wagen, mede door het lage gewicht, zo'n 240 kilometer afleggen. Anders dan bij veel auto's eindigt het TU-voertuig na verloop van tijd niet op de schroothoop. De wagen is volledig recyclebaar, gebruikte materialen krijgen een herbestemming.

Het team TU/ecomotive hoopt met de circulaire auto een bijdrage te leveren aan een verlaagde klimaatbelasting. Noah is de opvolger van de Lina, waarvan het chassis ook al uit bio-composiet en bio-plastic bestaat. In Noah kan zelfs de accu van biobased materiaal worden opgebouwd. 

De auto is komende zomer in diverse Europese steden te bewonderen voor het grote publiek.

Volledig scherm
Noah, auto gemaakt van suiker © TU Eindhoven

In samenwerking met indebuurt Eindhoven