Volledig scherm
Ronald Rueb (vlnr) en directeur Ward Rennen van Eindhoven Museum in gesprek met Melanie en Paul Dumay van kunsthandel en restauratie-atelier Art Dumay. (foto van Jean Pierre Reijnen). Achter hen een deel van de schilderijen die zullen worden gerestaureerd, waaronder (boven) het winterlandschap met de Paterskerk van Cor Noltee uit 1930. © Jean Pierre Reijnen

Eindhovense topstukken gaan weer sprankelen

PollEINDHOVEN - Eindhoven Museum laat negen topstukken uit zijn oude collectie Kempenland restaureren. Ook gaat het museum de komende drie jaar zijn hele cultuurhistorische collectie - 23.000 objecten, sinds juni vorig jaar opgeslagen in een depot in Tongelre -  digitaal ontsluiten. Dat kan allemaal dankzij een 'afscheidscadeau' van de oude vrienden van Museum Kempenland.

,,Onze stichting heet nu Vrienden van Eindhoven Museum", zegt voorzitter Ronald Rueb uit Nuenen. ,,Maar van oorsprong waren we Vrienden van Museum Kempenland. De groep is uit elkaar gevallen sinds dat museum in de Steentjeskerk in 2012 dicht moest. Eindhoven Museum heeft alleen zijn locatie aan de Boutenslaan, het open luchtmuseum, en daar hebben onze leden geen binding mee." Directeur Ward Rennen heeft hoop op de bouw van een nieuw (overdekt) museum op die plek - er is in principe rijksgeld beschikbaar. Maar gezien alle tekorten bij de gemeente vraagt Rueb zich af of het zover komt. De stichting gaat er in ieder geval niet op wachten. ,,We hebben besloten om het geld dat nog in kas zit, circa dertigduizend euro, op te maken en de stichting daarna op te heffen." Directeur Rennen wilde het geld aanvankelijk gebruiken voor het open luchtmuseum, aldus Rueb. ,,Wij vonden dat het geld toch echt aan de schilderijen uit de oude Kempenlandcollectie moest worden besteed. Na een jaar gesteggel zei hij: je hebt eigenlijk gelijk."

poll

Topstukken van Eindhoven Museum verdienen het om gerestaureerd te worden

  • Eens (79%)
  • Oneens (21%)
830 stemmen

Bij de selectie van de te restaureren werken hebben Rennen en Rueb schilderijen uitgezocht die 'het verhaal van Eindhoven' vertellen en die een opknapbeurt goed kunnen gebruiken: werk van Kees Bol en Ton Biermans, met kenmerkende stadsgezichten maar ook schilderijen van de Philipsfabrieken, badgasten bij de IJzeren Man en van een van de eerste Chinese restaurants onder de rivieren, Pom Lai aan het Stratumseind. Rennen: ,,We willen deze werken op verschillende plekken laten zien, tijdens pop-up tentoonstellingen zoals eerder in het Van Abbehuis en op Strijp S. Dan willen we ook dat ze fris voor de dag komen."

Volledig scherm
Pom Lai aan het Stratumseind van Ton Biermans (1979). © Eindhoven Museum

De klus wordt toevertrouwd aan Melanie en Paul Dumay van kunsthandel en restauratie-atelier Art Dumay in Nuenen. Een van de schilderijen waar zij het meeste eer aan kunnen behalen is het winterlandschap met de Paterskerk van Cor Noltee uit 1930. ,,Het vernis is heel oud en verontreinigd", zegt Paul Dumay. ,,Als je dat er af haalt, komt er een heel mooi fris winterlandschap tevoorschijn. Subtiele kleuren die nu onzichtbaar zijn, zullen het schilderij straks diepte geven." 

Volledig scherm
Zicht op de Paterskerk van Cor Noltee (1930). © Eindhoven Museum
Volledig scherm
Stadsgezicht van Kees Bol, de Vestdijk gezien vanaf het 18 Septemberplein (1956). © Eindhoven Museum
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

poll

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

Heeft Oranje in PSV'er Denzel Dumfries de vaste rechtsback voor de toekomst gevonden?

  • Ja (89%)
  • Nee (11%)
3570 stemmen