Volledig scherm
Derrick Bergman (archieffoto). © René Manders

Eindhovense vereniging pleit in Den Haag opnieuw voor legalisatie cannabis

DEN HAAG - Heet nieuws is het niet, maar het blijft een brandende kwestie: nog altijd is cannabis in principe illegaal in Nederland. En dat moet veranderen. Nog steeds. Bijkomend voordeel: justitie speelt zo vele miljarden vrij die nu worden uitgegeven aan drugsbestrijding.

Die boodschap sluit een nota af, die de in Eindhoven gevestigde Vereniging voor Opheffing van het cannabisverbod (VOC) dinsdagmiddag in Den Haag aanbood aan de leden van de Eerste en Tweede Kamer plus instanties als verslavingszorg en met name woningbouwverenigingen. De vereniging, onder leiding van Derrick Bergman, viert daarmee haar tienjarig bestaan.

De nota is een analyse van de gang van zaken vanaf het eerste gedoogbeleid uit 1976 van toenmalig justitieminister Dries van Agt tot het door D66 Kamerlid Vera Bergkamp ingediende wetsontwerp. De Kamer nam het in februari 2017 aan maar volgens het VOC ging het al snel de ijskast in. Tijdens de kabinetsformatie werd het vervangen door een nog niet ingevoerd experiment met legale teelt in een beperkt aantal gemeenten.

Gehinderd door kabinet

De nota zet veel vraagtekens bij vooral de laatste ontwikkelingen. Het merendeel van de betrokkenen wil meedoen, maar ziet zich gehinderd door het kabinet. Burgemeesters hebben hun gemeenten aangemeld, de VNG ziet een ‘robuuste, professionele legale, economische infrastructuur’, de tuinbouw ziet grote kansen en, zo ontdekte het VOC: een ambtenarenpensioenfonds heeft inmiddels ook miljoenen geïnvesteerd in bedrijven die medi-wiet produceren. Het experiment, met veel tamtam gelanceerd, zou in de praktijk weinig nut hebben, zo roepen opnieuw de burgemeesters.

Verontwaardigd constateert de vereniging dat Nederland toneel is van een disproportionele strijd tegen de kleine huisteler. Het misverstand bestaat dat vijf planten legaal zouden zijn. Dat is niet zo, elke plant is in principe verboden. Bezit kan leiden tot huisuitzetting en/of huuropzegging. Even disproportioneel is het tijd en geld dat justitie kwijt zijn aan bestrijding van drugs. Volgens het VOC gaat daar jaarlijks bijna vijf miljard aan op. 

Volledig scherm
© ThinkStock

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
7465 stemmen