Volledig scherm
Derrick Bergman (archieffoto). © René Manders

Eindhovense vereniging pleit in Den Haag opnieuw voor legalisatie cannabis

DEN HAAG - Heet nieuws is het niet, maar het blijft een brandende kwestie: nog altijd is cannabis in principe illegaal in Nederland. En dat moet veranderen. Nog steeds. Bijkomend voordeel: justitie speelt zo vele miljarden vrij die nu worden uitgegeven aan drugsbestrijding.

Die boodschap sluit een nota af, die de in Eindhoven gevestigde Vereniging voor Opheffing van het cannabisverbod (VOC) dinsdagmiddag in Den Haag aanbood aan de leden van de Eerste en Tweede Kamer plus instanties als verslavingszorg en met name woningbouwverenigingen. De vereniging, onder leiding van Derrick Bergman, viert daarmee haar tienjarig bestaan.

De nota is een analyse van de gang van zaken vanaf het eerste gedoogbeleid uit 1976 van toenmalig justitieminister Dries van Agt tot het door D66 Kamerlid Vera Bergkamp ingediende wetsontwerp. De Kamer nam het in februari 2017 aan maar volgens het VOC ging het al snel de ijskast in. Tijdens de kabinetsformatie werd het vervangen door een nog niet ingevoerd experiment met legale teelt in een beperkt aantal gemeenten.

Gehinderd door kabinet

De nota zet veel vraagtekens bij vooral de laatste ontwikkelingen. Het merendeel van de betrokkenen wil meedoen, maar ziet zich gehinderd door het kabinet. Burgemeesters hebben hun gemeenten aangemeld, de VNG ziet een ‘robuuste, professionele legale, economische infrastructuur’, de tuinbouw ziet grote kansen en, zo ontdekte het VOC: een ambtenarenpensioenfonds heeft inmiddels ook miljoenen geïnvesteerd in bedrijven die medi-wiet produceren. Het experiment, met veel tamtam gelanceerd, zou in de praktijk weinig nut hebben, zo roepen opnieuw de burgemeesters.

Verontwaardigd constateert de vereniging dat Nederland toneel is van een disproportionele strijd tegen de kleine huisteler. Het misverstand bestaat dat vijf planten legaal zouden zijn. Dat is niet zo, elke plant is in principe verboden. Bezit kan leiden tot huisuitzetting en/of huuropzegging. Even disproportioneel is het tijd en geld dat justitie kwijt zijn aan bestrijding van drugs. Volgens het VOC gaat daar jaarlijks bijna vijf miljard aan op. 

Volledig scherm
© ThinkStock
 1. Bijna duizend spiegelhouders van VDL ETG Projects voor mega-telescoop in Chili
  PREMIUM
  VIDEO

  Bijna duizend spiegelhou­ders van VDL ETG Projects voor me­ga-telescoop in Chili

  EINDHOVEN - Astronomen en sterrenkundigen over de hele wereld kijken er naar uit. Scherpe beelden uit de verste uithoeken van het heelal gemaakt met de extreem grote telescoop (ELT) op een 3000 meter hoge berg in Chili. Maar voordat deze bijna een miljard euro kostende installatie van de Europese Zuidelijke Sterrewacht (ESO) in 2024 in gebruik wordt genomen, moet er veel werk verzet worden. Onder andere bij VDL ETG Projects in Eindhoven.
 2. Wat vinden transporteurs van invoering van de spitstaks?
  PREMIUM

  Wat vinden transpor­teurs van invoering van de spitstaks?

  EINDHOVEN - Met het toenemen van het fileleed, vooral in de regio Eindhoven, lijkt het draagvlak voor het invoeren van rekeningrijden toe te nemen, ook in het bedrijfsleven. Uit een enquête van VNO-NCW bleek deze week dat een kleine meerderheid (53 procent) van de ondernemers in Noord-Brabant en Zeeland voorstander is van zo’n spitstaks, een tolheffing op belangrijke wegen. Het ED laat een voor- en tegenstander aan het woord.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven