Volledig scherm
Kustwachtvliegtuig Dornier 228-212 © Koninklijke Marechaussee

‘Eindhovense’ vliegers nemen deel aan surveillancevluchten boven Middellandse Zee

EINDHOVEN - Twee vliegers, gestationeerd op vliegbasis Eindhoven, hebben de afgelopen twee weken deelgenomen aan surveillancevluchten boven het Middellandse Zeegebied. De vluchten werden uitgevoerd met een Nederlands kustwachtvliegtuig, zo laat een woordvoerder van Vliegbasis Eindhoven weten.

De twee vliegers, beiden van de Koninklijke Luchtmacht, voerden samen met een vlieger van de Koninklijke Marine tussen 16 en 31 oktober surveillancevluchten uit boven het Middellandse Zeegebied. Tijdens deze vluchten werd een boot met daarop twee mensensmokkelaars en 50 immigranten aangetroffen, waarna de Italiaanse overheid werd ingeseind.

 Frontex

Het kustwachtvliegtuig is een Dornier 228-212 en uitgerust met apparatuur voor navigatie, communicatie, opsporing en het maken van foto- en videobeelden. De bemanning van het vliegtuig bestaat uit drie vliegers en drie waarnemers. Voor het onderhoud gingen twee monteurs mee.

Het vliegtuig, dat normaal is gestationeerd op Schiphol, werd geleverd aan Themis 2019, een operatie van Frontex, het Europees grens- en kustwachtagentschap. Het doel van de operatie is het in kaart brengen van illegale immigratiestromen, de aanpak van grensoverschrijdende criminaliteit en de verbetering van de Europese samenwerking.

Europese landen nemen bij toerbeurt deel aan dit soort surveillancevluchten. Het afgelopen half jaar werkte Nederland al meerdere malen mee, zo meldt Wilbert Stout, woordvoerder van de vliegbasis. Wanneer de volgende operatie van Nederland gepland staat, is niet bekend.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven