Volledig scherm
Archieffoto: Renate Richters

Eindhovense wethouder legt werk cliëntenraad tijdelijk stil

EINDHOVEN -Terwijl inwoners van Eindhoven te maken krijgen met ingrijpende veranderingen in zorg, bijstand en welzijn, loopt de inspraak spaak. In juni vertrok de eerste voorzitter van de nieuwe cliëntenraad Sociaal Domein, nu blijkt ook de door het college ingeschakelde interim-voorzitter te zijn gestopt. Leden zeggen dat hij hen wilde afhouden van hun kerntaak, het gevraagd en ongevraagd adviseren van de gemeente.

,,Wethouder Renate Richters heeft alle activiteiten van onze cliëntenraad stilgelegd. We zijn min of meer op non-actief gesteld", zo meldde een van de 13 leden, Jornt van Hapert, dinsdagavond in de raadscommissie. Naar nu blijkt heeft de interim-voorzitter Daniël Giltay Veth al op 24 oktober zijn opdracht - om met de in maart opgerichte  cliëntenraad op zoek te gaan naar een  nieuwe voorzitter - teruggegeven aan het college. 

,,Giltay Veth heeft achter onze rug om met wethouder Richters en gemeentesecretaris Marco Wilke een werkwijze bedacht die hij ons probeerde op te dringen. Daar zijn we tegen in opstand gekomen", aldus Helga de Kok. ,,Hij wilde dat we ons niet langer richtten op onze adviserende taak. We zouden cocreatie-bijeenkomsten moeten gaan organiseren met allerlei mensen die bij een bepaald onderwerp in het sociaal domein betrokken zijn." Dit blijkt ook uit een voorstel dat hij 2 oktober naar de leden stuurde.

Teleurgesteld

De Kok en Van Hapert zijn zwaar teleurgesteld dat de raad nu op non-actief is gesteld. De Kok stelt dat de leden veel werk hebben verzet. Dat is volgens haar niet te danken aan de gemeente. ,,Elke praktische ondersteuning bleef uit. We moesten zelf een reglement opstellen, vergaderlocaties regelen, achter onze vrijwilligersvergoeding aan zitten." 

Wethouder Renate Richters (GroenLinks) bevestigde dinsdagavond het vertrek van de interim-voorzitter. Zij had dit tot nu toe niet bekendgemaakt en slechts met een  beperkt deel van de gemeenteraad gedeeld. Volgens haar vooral om de mensen in de cliëntenraad in bescherming te nemen. ,,Zij zijn best wel geraakt door de situatie. Ik wilde voorkomen dat alles naar buiten kwam, voordat we helder hadden hoe we verder gaan."

Over de oorzaak van de problemen hield zij zich op de vlakte. ,,Ik heb de raads- en commissieleden die eerder de sollicitatiecommissie vormden gevraagd opnieuw in gesprek te gaan met de leden van de cliëntenraad, om te analyseren wat er aan de hand is. Ik hoop dat dit voor de kerst rond is."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven