Volledig scherm
Renate Richters.

Eindhovense wethouder weigert inzage te geven in cijfers groei zorgbv's

EINDHOVEN - Wat voor rol hebben de gemeente Eindhoven en haar stichting WIJeindhoven gespeeld bij de forse groei en winstpercentages van een aantal zorgbedrijven? Wethouder Renate Richters (GroenLinks, zorg en welzijn) weigert inzage te geven in de cijfers.

Zo goedkoop mogelijk zorg inkopen? Dat stond voor Richters niet voorop bij de aanbesteding, nadat de gemeente er allerlei zorgtaken bij kreeg. Ze zegt dat de gemeente naar een balans heeft gezocht: voorkomen dat bestaande zorgaanbieders failliet gaan en dat Eindhovenaren zonder zorg komen te zitten was minstens zo belangrijk. Pas dit jaar begint de gemeente met het opstellen van 'objectieve' zorgtarieven.

Interne brief
Scherpe gesprekken wil Richters voeren met zorgbedrijven die plotseling wel heel veel meer dure specialistische zorg leveren, zo maakte ze vorige week bekend. Daags erna lekte een interne brief uit waaruit blijkt dat men zich binnen de gemeente zorgen maakt over de forse groei en winst van Autismepunt, Futuris, Ons-Zorgt en EPI. Onterecht, aldus Jack van der Kruijs, adviseur in het sociaal domein en in in die rol in eerder jaren ook actief voor Ons-Zorgt en Autismepunt. "Ik steek mijn nek uit voor die twee. Waarom zijn ze zo gegroeid? Omdat Eindhovenaren door medewerkers van WIJeindhoven naar hen zijn verwezen." Eindhoven worstelt volgens hem - net als andere gemeentes - met de nieuwe zorgtaken. En dus weet de linkerhand soms niet wat de rechterhand doet.

Klopt dat? Hoeveel Eindhovenaren zijn door de gemeente en WIJeindhoven naar de vier zorgbedrijven verwezen? En hoe vaak gebeurde dit buiten de gemeente om, door artsen of rechters? "In deze fase vinden wij het beantwoorden van deze vraag niet opportuun", zo laat Richters maandag via een woordvoerder weten.

Standaard starttarief
Van der Kruijs gaat nog een stap verder: volgens hem zouden Autismepunt en Ons-Zorgt zelf (vergeefs) hebben aangekaart dat zij een lage overhead kennen en met een lager tarief af kunnen. De wethouder bevestigt dat de gemeente van tevoren is gewaarschuwd dat ze misschien teveel betaalt. "De tariefafspraken voor 2016 zijn gebaseerd op de historische omzetten/prijzen van instellingen." Nieuwe organisaties kregen een standaard starttarief. "Met deze aanpak hebben we getracht signalen die we in de aanloop inderdaad hebben ontvangen over het risico om te 'overfinancieren', te beheersen, terwijl we tegelijkertijd borgden dat iedere aanbieder een passend tarief kreeg om de continuïteit van zorg te garanderen."

Keuzevrijheid
Waar een gemeente als Tilburg maar afspraken maakte met twaalf zorgaanbieders, contracteerde Eindhoven er honderden. Keuzevrijheid voor inwoners stond voorop. "We constateren dat de gekozen methodiek in combinatie met de grote hoeveelheid aanbieders druk op het proces heeft gelegd", zegt Richters nu. "We sluiten daarom niet uit dat in individuele gevallen toch niet-passende tarieven zijn afgesproken. Dit onderzoeken we nu in het kader van de jaarcijfers."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven