Volledig scherm
Een deel van de verdachten in de grote kansspelzaak rond drie hoofdverdachten uit Eindhoven en Geldrop. © Adrien Stanziani

Eis: jarenlange celstraf voor kopstuk Eindhovens gokimperium

UPDATEDEN BOSCH - Tegen Eindhovenaar Stijn F. (40) is donderdagmorgen een celstraf van vier jaar geëist waarvan één jaar voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet hem als kopstuk van een groot illegaal online gokimperium dat in 2013 werd opgerold. Tegen de twee andere hoofdverdachten, de broers Michel (37) en Maurice G. (40) uit Geldrop is respectievelijk drie jaar en 30 maanden gevangenisstraf geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk.  

Het openbaar ministerie verdenkt hen van het illegaal aanbieden van gokspelen en daarnaast van valsheid in geschrifte en witwassen. Tussen 2004 en 2014 zouden ze 105 miljoen hebben omgezet met illegale online spellen waaronder fruitautomaten en pokerspellen. 

Belastingadviseur

Tegen de Eindhovense belastingadviseur Guus de L. en advocate Annette M. is twee jaar gevangenisstraf geëist. Ze hebben wat het OM betreft hun beroepsregels aan hun laars gelapt om een lucratieve klant aan zich te binden. Ze dienen een beroepsverbod van drie jaar opgelegd te krijgen, vindt het OM. De advocate moet als het aan het OM ligt ook nog een boete betalen van 80 mille. 

Officier van justitie Michiel van IJzendoorn vindt het aan aanbieden van gokspelen minder ernstig dan het plegen van overvallen of harddrugs dealen. Maar volgens hem draait het wel om ondermijning van het financieel-economisch stelsel en het gokbeleid van de overheid. Van IJzendoorn: ,,De verdachten hebben enorme bedragen verdiend met verboden activiteiten waarmee ze zich een zeer welvarende levensstijl konden permitteren."

Stijn F. heeft volgens het OM de grootste winsten opgestreken. ,,Zijn niet aflatende energie zou een betere zaak waardig zijn geweest", vindt Van IJzendoorn. Het gokbedrijf werd mede gerund door Geldroppenaar Michel G. en in iets mindere mate door zijn oudere broer Maurice G. 

Het Openbaar Ministerie heeft aangekondigd ontnemingsprocedures te starten tegen alle verdachten: daaronder bijvoorbeeld de moeder en de partner van hoofdverdachte Stijn F., de partners van de Geldropse broers en de advocaat en de belastingadviseur. 

Tekst gaat verder onder de foto

Volledig scherm
De politie begon in mei 2013 met een groot onderzoek in woontoren De Regent in Eindhoven. De actie staat onder leiding van het Landelijk Parket. © Bert Jansen

Arrestatie

In oktober 2013 arresteerde de politie de drie jonge miljonairs Stijn F., Michel G. en zijn broer Maurice G. plus hun financieel adviseur Guus de L. uit Turnhout. Later pakt de politie nog de Noord-Hollandse advocate op die in de criminele organisatie zou fungeren als raadgever. 

Met de opbrengst van hun online gokspellen bereikte het drietal in het jaar van hun arrestatie nog de top 100 van jonge miljonairs van zakenblad Quote. Met een geschat vermogen van 11 miljoen euro was de hoogste notering op plaats 34 voor Stijn F. De verdachten leefden in luxe villa's, reden peperdure bolides en één van hen liet zich thuis bedienen door een butler. 

,,Dergelijke luxe gunnen wij iedereen die op eerzame wijze zijn geld verdient", zegt officier van justitie Van IJzendoorn. ,,Het wordt anders als die luxe bekostigd kan worden met de opbrengst van strafbare feiten." De verdachten zijn van mening dat ze ten onrechte worden besmeurd door justitie. Volgens de verdachten moesten ze zich van Kansspelautoriteit houden aan drie hoofdregels: de sites moesten in het Engels zijn, mochten niet op .nl-extensie eindigen en ze mochten niet in Nederland adverteren. 

Volgende week komen de advocaten van de verdachten aan het woord. Op 20 december doet de rechtbank in Den Bosch uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven