Volledig scherm
© Thinkstock

Eis van 22 en 21 jaar cel voor moord in Valkenswaard op Mahmut uit Eindhoven

DEN BOSCH - Celstraffen van 21 en 22 jaar. Dat eiste officier van justitie Wineke Wichern donderdag voor de moord op Eindhovenaar Mahmut Karaman (33). Seref C. (50) uit Amsterdam is volgens justitie de schutter, Ruben J. (39) uit Utrecht is medeplichtig.

Karaman werd op 30 december 2014 doodgeschoten bij zijn autobedrijf aan de Vest in Valkenswaard. In een betoog van zes uur zetten Wichern en haar collega Caroline Krol de bewijzen op een rijtje die justitie heeft gevonden voor de 'koelbloedige liquidatie' die 'een grondige voorbereiding' heeft gevergd.

SMS
Uit telefoongegevens en triplog-gegevens van de huurauto waarin de verdachten zich verplaatsten, leidt justitie af dat de verdachten dagenlang de omgeving van Karamans bedrijf hebben verkend. Ook oefenden ze de vluchtroute. Later staken ze de vluchtauto, een VW Golf, in brand.

Op 13 december - ruim twee weken voor de moord - 2014 signaleerde Karaman een verdachte man op het terrein van zijn bedrijf. Hij sms'te zijn vrouw: 'Deur voor niemand open doen, ik meen het.' Justitie is er van overtuigd dat Karaman die dag verdachte J. zag, op verkenning.

Val
Om de verdachten zenuwachtig te maken, bracht Justitie via RTV Utrecht, de regionale zender in de woonplaats van J. - naar buiten dat het spoor van de moordenaars van Valkenswaard naar de Domstad liep. Daar pikte J. dat bericht op. Hij zocht contact met C. Die zat inmiddels in de cel op verdenking van een dubbele moord in Amsterdam. In de cel voerden de twee een afgeluisterd gesprek, waarmee ze zich volgens Justitie blootgaven.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven