Volledig scherm
Een beeld van Vrouwe Justitia, het symbool van rechtvaardigheid. © ANP XTRA

Eis vijf jaar cel voor overvallers die in Valkenswaard 'enorm tekeer gingen'

DEN BOSCH - Vijf jaar cel eist de officier van justitie tegen twee verdachten wegens een woningoverval in Valkenswaard. De advocaten vragen vrijspraak, want 'ze hebben het niet gedaan.'

Er stond weinig onbetwist vast, in de zaak die maandag aan de orde kwam in de rechtbank in Den Bosch. Dat de verdachten Melvin G. (29) en Michel van A. (34) in de nacht van 18 november vorig jaar in een woning waren in Valkenswaard, daarover was iedereen het nog eens. Maar de lezingen over wat er nou gebeurde in het huis, liepen sterk uiteen.

Uitkleden

De verdachten - uit Breda (Van A.)  en zonder vaste woonplaats - was in Valkenswaard om een overval te plegen, met geweld. De man des huizes werd drie kwartier lang geslagen. Hij liep een bloeduitstorting op aan een oogkas, een gekneusde borstkas, geschaafde knieën, een rode en pijnlijke buik en borst. De man  moest zich op de eerste verdieping uitkleden, over de grond kruipen en werd nog verder vernederd: hij moest een vinger in zijn anus steken. De vrouw werd voortdurend onder schot gehouden. De mannen droegen latex handschoenen.

Tot dusver de lezing van de bewoners van het huis, zoals ze die neerlegden in hun aangifte bij de politie.

Argwaan

Niks van waar, stellen de twee verdachten. Ja, ze waren die nacht in het bewuste huis, maar niet voor een overval. Ze wisten dat ze daar terecht konden voor cocaïne en kwamen tien gram aanschaffen. Het was de verjaardag van G. en daarom zou er gefeest worden. Vandaar de behoefte aan coke. Maar bij het overhandigen van de handelswaar, kreeg G. argwaan. Hij kreeg niet de gevraagde tien gram, maar voor zijn 500 euro slechts zeven. ,,Toen ben ik kwaad geworden, heb ik de man vastgepakt en één keer zijn hoofd tegen het aanrecht geduwd."

Quote

De verdachten lijken in grote mate een crimineel bestaan te leiden.

Officier van justitie Swinkels

Voor die mishandeling kan G. veroordeeld worden, maar niet voor de overval, bepleitte zijn advocaat Gertjan Mooren. En Van A. moet helemaal worden vrijgesproken, stelde strafpleiter Joost Dionisius. Er is te weinig technisch bewijs voor het verhaal van het Valkenswaardse stel. Geen vingerafdrukken en geen dna op de eerste verdieping van het huis, bij voorbeeld. De verklaringen van de slachtoffers lopen op details ook te ver uiteen om betrouwbaar te kunnen zijn. Trouwens, als het tweetal een overval had willen plegen, had het zich toch wel vermomd zeker? Nu werden ze meteen herkend door de bewoners, ze zijn elkaars bekenden uit het drugscircuit.

Officier van justitie Swinkels kende geen pardon. Ze stelde dat de verdachten 'in grote mate een crimineel bestaan lijken te leiden' en eiste tegen beiden vijf jaar cel. ,,Het heeft er alle schijn van dat de overval was gepland en ze zijn enorm tekeer gegaan."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven