Volledig scherm
De entree van het Muziekgebouw Eindhoven in de Heuvel. © Jean Pierre Reijnen

Eisen Eindhovense raad aan deal rond Muziekgebouw

EINDHOVEN - De begroting moet gewoon op orde worden gebracht, en de huurschuld mag niet worden kwijtgescholden. Alleen dan staat de Eindhovense raad achter de Muziekgebouw-deal.  

Op termijn een sluitende begroting en onder geen enkele voorwaarde een kwijtschelding van de huurschuld van 1,5 miljoen. Dat zijn de keiharde voorwaarden die de Eindhovense gemeenteraadsfractie van de PvdA stelt aan de deal van het gemeentebestuur over de toekomst van het Muziekgebouw Eindhoven (MGE). 

Alleen als de partij die toezeggingen krijgt van het college van B en W, stemmen de sociaal-democraten in met die deal die vooral gericht is op de lange termijn. ,,Die deal is een hoopgevend begin", aldus PvdA-raadslid Arnold Raaijmakers. ,,Maar het is nog slechts de start van lang proces waarin toegewerkt wordt naar een oplossing. Dat wil daarom niet zeggen dat we nu meteen schoon schip kunnen maken.”

De afgelopen tien jaar is het Eindhovense Muziekgebouw - voor 100% in handen van de gemeente Eindhoven - er niet in geslaagd de begroting sluitend te krijgen. Ook voor dit jaar is er weer sprake van een tekort van zes ton, aldus Raaijmakers. ,,De afspraak met de gemeenteraad is bikkelhard en duidelijk: dat tekort zal het Muziekgebouw zelf moeten oplossen. En wat betreft de huurachterstand: die kunnen we niet zo maar kwijtschelden, alleen al omdat daar een precedentwerking van zou uitgaan."

‘Hobbelige en lastige weg’

Volgens de Eindhovense wethouder Stijn Steenbakkers (CDA) hoeft de PvdA daar ook niet bang voor te zijn. ,,Die huur moet gewoon betaald worden en de begroting moet gewoon op orde worden gebracht, laat dat helder zijn. Maar de weg daar naar toe is een hobbelige en een lastige. Maar gelukkig zijn we na tien jaar van om de hete brij heen draaien nu wel op weg naar oplossing.”

Die oplossing is een deal tussen gemeente, Brainport, het Muziekgebouw, de provincie en CBRE, de beheerder van de Heuvel - het pand waarin het Muziekgebouw gevestigd is. Die vastgoedbeheerder heeft te kampen met steeds groter wordende leegstand in de Heuvel, en heeft de gemeente om medewerking gevraagd bij het oplossen van die problemen en gezamenlijk een toekomstplan te maken voor de winkelgalerie. 

Het gemeentebestuur wil daar aan meewerken omdat daarbij ook de toekomst van het Muziekgebouw kan worden betrokken. Doel van het gemeentebestuur is de huur van het MGE met zes ton omlaag te krijgen. 

Vooruitlopend daarop wil CBRE een bedrag van bijna vijf ton investeren in het verbeteren van de ingang van het Muziekgebouw. Verder leggen gemeente, provincie, CBRE en de ondernemersorganisatie VNO-NCW ieder vier ton en Brainport 1 miljoen euro op tafel om de huidige financiële problemen bij het Muziekgebouw op te lossen.

  1. Eindhovense Emma met gipsvlucht naar huis gebracht: ‘Het was aan boord heel gezellig’

    Eindhoven­se Emma met gipsvlucht naar huis gebracht: ‘Het was aan boord heel gezellig’

    De eerste en enige gipsvlucht van het jaar bracht vandaag zeven pistepechvogels van Oostenrijk naar Rotterdam The Hague Airport. Emma Lievers uit Eindhoven is een van hen. Zij ging op een van de pistes van Saalbach onderuit en vreest nu voor een gescheurde kruisband. De vlucht met andere pechvogels vond ze prettig: gedeelde smart is halve smart. ,,Het was aan boord heel gezellig”, zegt ze. ,,En het is fijn om van deur tot deur gebracht te worden.”

In samenwerking met indebuurt Eindhoven