Volledig scherm
Toen de AH aan de Eindhovense Leenderweg vorig jaar maart werd overvallen, moesten klanten op de grond gaan liggen. Een jonge caissière kreeg een pistool tegen haar hoofd © Bert Jansen

Eisen tot zeven jaar cel voor jonge Eindhovense overvallers

DEN BOSCH - De AH-caissière was zelf niet gekomen, maar een rechter las maandagochtend voor hoe ze zich tot de overvaller wendde die een pistool tegen haar hoofd zette. “Misschien had je een moeilijke jeugd. Of schulden. Nou, die had en heb ik ook. Maar ik los dat op door te werken. En niet door iemand een levenslang trauma te bezorgen.”

Met drie anderen stond de Eindhovenaar terecht voor drie gewapende overvallen begin vorig jaar. Dat moet hen op straffen tussen de vier en zeven jaar komen te staan, zo eiste het OM. De vier komen uit Somalië, Pakistan en Suriname en zijn tussen de 20 en 24. Drie wonen in Eindhoven, de vierde in Rotterdam. Daar komen ook twee jongemannen vandaan die eerder voor een van de overvallen drie en vier jaar cel kregen.

De overvallen leken veel op elkaar. Een of twee jongens lopen naar binnen met een sjaal om hun hoofd. Bij de kassa trekken ze een pistool en zeggen kalmpjes dat ze geld willen. Personeel moet op de grond liggen, dan kiezen ze het hazenpad. Een of twee straten verder staan anderen met de vluchtauto. Die blijkt van een van de ouders.

Vader

Dat laatste was het geval bij de eerste overval, februari vorig jaar, op een drankwinkel aan het Cassandraplein. Terwijl twee jongens de zaak overvielen zag een voorbijganger een derde verdacht bezig in een auto. Hij noteerde het kenteken en zag kort erop de twee overvallers aan komen rennen. De wagen bleek van een vader.

Vandaar dat de politie taps op de zoon, en later ook zijn vrienden had staan. En daarop hoorden ze bewijs van een volgende overval, anderhalve week later, op de avondwinkel van de Heezerweg. Ook daar kwam een jongeman met sjaal en pistool binnen en eiste geld. Toen dat niet snel kwam, kreeg de verkoper klappen en werd zijn halsketting van zijn nek getrokken.

Snelle Jelle

Die ketting werd door een van de verdachten de volgende dag ingeleverd bij een opkoper. Zeker zo overtuigend waren gesprekken die kort voor de overval waren gevoerd. Een van de vier ‘heeft iets leuks, een snelle Jelle’. Het gaat om ‘de blauwe, bij jou om de hoek’. Een van de verdachten woont een straat verder, de Avondwinkel heeft blauwe verlichting. Er zijn wat problemen, zegt de bedenker, de kassa zit pas later op de avond vol. En een van hen zit eigenlijk in de jeugdgevangenis van Breda. Hij mag overdag rondlopen als hij maar op tijd ’s avonds binnen is. Door de drankwinkeloverval ging dat eerder ook al mis.

Volledig scherm
Een getuige zag een auto op een vreemde plek stilstaan. Het bleek het vluchtmiddel van twee overvallers van een drankwinkel aan het Cassandraplein. © Bert Jansen

Bij de derde overval, half maart, pakt de politie vier man op. Het gaat om de AH aan de Leenderweg. Twee mannen lopen gemaskerd naar binnen. Klanten moeten gaan liggen. Een man haalt de kassa’s leeg, de ander loopt naar de servicebalie. Het meisje krijgt daar de la niet snel los waarop de man het pistool tegen haar hoofd zet. Een klant wil ingrijpen maar krijgt ook het pistool op zijn borst. Bij toeval ziet de politie de vluchtauto –te hard- rijden. Ze kennen het nummer en pakken de vier inzittenden op.

Afstraffen

Officier van justitie Stijn Revis kon aan de hand van telefoongesprekken en zendmastgegevens bijna uittekenen hoe alles verliep. En hij is niet te spreken over de mannen. “Uit luiheid trekken ze diepe krassen in de levens van klanten en caissières. En waarvoor? Voor driehonderd euro. “ 

Het is zeker niet de eerste keer dat de vier voor de rechter staan. Het gaat daarbij van kwaad tot erger. Hulpverleners trekken hun handen van de mannen af. “Het is genoeg geweest, afstraffen”, zei hij en eiste zeven jaar voor de twee bedenkers van de overvallen, vier jaar voor de derde en zes jaar voor de Rotterdammer. Deze zou in Den Haag iemand thuis hebben afgerost, ‘om niets’. Hij liep daarbij zelf een bloedneus op waarna hij het huis met chloor schoonpoetste maar toch wat bloed over het hoofd zag. Dat gaf een DNA-hit.

Quote

Uit luiheid trekken deze mannen diepe krassen in de levens van klanten en caissières. En waarvoor? Voor driehon­derd euro. “

Stijn Revis, Officier van justitie

Advocate Marie-José Beukers zag dat de ‘bedenkers’ zelf juist vrijwel niets hadden gedaan. Langs de AH gereden, wat dus geen voorverkenning was, en vluchtauto’s bestuurd. Geen van beiden heeft een pistool vastgehad, dus waarom die keiharde straffen? Haar collega Justus Faber kon juist door het nauwgezette dossier van officier Revis overal vraagtekens plaatsen. Revis hield zijn eisen echter recht overeind.

Volledig scherm
Op tapgesprekken hoort de politie hoe er plannen werden gemaakt voor een overval op ‘die blauwe’. Dat moet de avondwinkel van de Heezerweg zijn geweest, denkt het OM © Bert Jansen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven