Volledig scherm
Vrijwilligers Frank Vogels en Harrie van der Meijden helpen de 7-jarige Chris Wijsbek. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Elke zwemmer heeft z'n eigen tempo en z'n eigen vrijwilliger

EINDHOVEN - Al 12,5 jaar helpen vrijwilligers kinderen met een licht verstandelijke beperking op weg naar een zwemdiploma. Chris Wijsbek is er blij mee.

,,Kijk eens hoe diep ik onder water kan!" Zonder aarzelen springt Chris Wijsbek (7) in het water van het kinderbad in zwemcentrum De Tongelreep. Meteen klimt hij er weer uit om via de geïmproviseerde glijbaan terug het water in te gaan. Vandaag heeft hij extra aandacht, want vrijwilliger Harrie van der Meijden, tevens coördinator van de vrijwilligers, laat hem kennismaken met Frank Vogels, die hem voortaan zal begeleiden. Chris heeft PDD-NOS. ,,Maar Chris is vooral Chris", aldus zijn moeder Mieranda

Chris had eerst zwemles in een reguliere groep in De Tongelreep. Daar lagen twee groepen van elk twaalf kinderen in het water. Veel te druk voor Chris. Zijn moeder besprak dat met de badmeester, die haar wees op MEEzwemmen. Dat is een initiatief van MEE Zuidoost-Brabant. Onder toezicht van een professionele zwemleraar bieden vrijwilligers één-op-één begeleiding aan kinderen met een licht verstandelijke beperking, op weg naar zwemdiploma A, B of C.

Deze week was er na het zwemmen een feestje vanwege het 12,5 jarig bestaan van MEEzwemmen. Aan de twee uiteinden van het baantje waar Chris zwemt heeft Van der Meijden pictogrammen op de tegels geplakt. Die staan voor de opdrachten van vandaag. Op de kant liggen vier gekleurde blokken. Als Chris de eerste opdracht goed heeft volbracht, legt hij het pictogram op de blauwe blok. Daarna geel, rood en groen. Als die volgorde niet klopt, raakt Chris in de war. ,,Vandaag is hij op zijn best", zegt zijn moeder.

Terwijl Vogels goed oplet, vraagt Van der Meijden aan Chris om vijf tellen op zijn buik te drijven, met het gezicht in het water. Het worden dertien tellen. Langzaam neemt Vogels het over van Van der Meijden. ,,Dat mag tijd kosten", vertelt Harrie later. ,,Er is een klik nodig tussen zwemmer en vrijwilliger, soms duurt dat even."

Oproep

Zelf is Van der Meijden twaalf jaar geleden begonnen als vrijwilliger, na een oproep in de krant. Na een paar jaar deed hij ook de coördinatie van de woensdag- en de zaterdaggroep. ,,Het niveau is heel verschillend", legt hij uit. ,,Sommigen halen het eerste diploma in een jaar, maar we hebben ook iemand gehad die er tien jaar over deed."

MEEzwemmen kan nog steeds vrijwilligers gebruiken, laat Van der Meijden weten. Ondertussen kijkt Mieranda vanachter glas naar haar zoon. Chris roept: ,,Kijk eens hoe diep ik onder water kan!" En hij duikt naar de bodem.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
8408 stemmen