Volledig scherm
William van Hoek en Thanuja samen in Eindhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Emotioneel weerzien bij Box Cup in Eindhoven

EINDHOVEN - Eindhovenaar William van Hoeck leerde Thanuja in Sri Lanka kennen kort na de tsunami die in 2004 grote delen van Azië teisterde. De inmiddels 28-jarige vrouw nam dit weekend deel aan de Eindhoven Box Cup. ,,Een grote verrassing, ik wist niet eens dat ze bokste."

Het weerzien is emotioneel. "Die tsunami", brengt Eindhovenaar William van Hoeck tussen de talloze omhelzingen uit. ,,De verwoesting, de armoede, het verdriet." Hij knuffelt Thanuja  van 28 uit Sri Lanka, die als lid van de Sri Lankaanse boksselectie de wereld over reist en nu voor de Box cup in Eindhoven is neergestreken. 

Zij herinnert zich de tsunami levendig die ze als meisje in 2004 onderging. ,,De buurman kwam aangerend", zegt ze in Van der Valk Hotel Eindhoven, waar de Box Cup wordt gehouden. ,,Het water zat 'm op de hielen. Mijn moeder riep dat ik mijn twee zusjes in veiligheid moest brengen. We renden de berg op en schuilden in een tempel. Daar bleven we dagen. Tot in ons dorp de lijken uit het water waren gehaald."

Volledig scherm
William van Hoek en Thanuja samen in Eindhoven. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Weeshuis

Er lieten destijds 38.000 Sri Lankanen, onder wie de oma van Thanuja, het leven. ,,Maar ik prijs me gelukkig", zegt Thanuja. ,,Er waren kinderen bij die beide ouders verloren."

William van Hoeck werkte destijds bij een reïntegratiebedrijf en ging samen met zeven collega's naar Sri Lanka. ,,Mijn vriendin Wilma en ik werkten in een weeshuis. We leerden daar twee Groningse politiemensen kennen. Ties en Bianca. Met zijn allen adopteerden we financieel 30 kinderen." 

Er werd elke maand geld op een rekening gestort. De helft ervan was bestemd voor schoolzaken, de andere helft ging naar een spaarrekening. Thanuja behoorde aanvankelijk niet tot de 30 ondersteunde kinderen. Maar het project groeide. Er werden steeds meer mensen geholpen. ,,Ik ben William en de andere hulpverleners eeuwig dankbaar", zegt Thanuja.

Spelen Tokio

Ze moest als tiener met haar oudste broer het gezin onderhouden. Vader was ernstig ziek en is inmiddels overleden. ,,Ik werkte op een park met luxe vakantievilla's', zegt Thanuja. "Zeven dagen in de week, twaalf uur per dag. Maar je hoort mij niet klagen." 

Ze bokst pas zes jaar maar ze behaalde al vier keer een nationale titel. Als Thanuja op de komende Asian Games een medaille pakt, mag ze naar de Spelen van Tokio 2020. ,,Ze komt van erg ver", zegt Van Hoeck. "Ik heb diep respect voor haar."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (6%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
8062 stemmen