Volledig scherm
Leadzanger Dave King van Flogging Molly is welbespraakt, bleek woensdagavond in het Klokgebouw in Eindhoven (foto ter illustratie). © EPA

Energiek en aanstekelijk Flogging Molly geeft anderhalf uur vol gas

RecensieEINDHOVEN - Om 21.00 uur staan ze klaar. Op de kop af. Het Amerikaanse Flogging Molly, met de Ierse Dave King als frontman, staat enkele tientallen meters verwijderd van waar het in september 2017 nog optrad. Destijds gold de folkband, buiten op het Ketelhuisplein, als het opwarmertje voor het Deense Volbeat. Woensdag staat het op eigen benen, in een volgepakt Klokgebouw.

Dat de groep het als hoofdact ook makkelijk redt, laat het gedurende anderhalf uur zien. Op Strijp-S worden alle registers opengetrokken: Flogging Molly is immer energiek en aanstekelijk enthousiast. Met King als fakkeldrager. Na elk nummer vindt hij het nodig om het publiek toe te spreken, die zijn speeches als zoete koek slikt. 

Niks blijft onbesproken. Hij vertelt over twee dames die helemaal uit Oekraïne naar Eindhoven kwamen, over ‘die kerel voorin’ met een Slayer-shirt en ook Kings nieuwe blouse, die hij voor 6 euro op de kop tikte, komt ter sprake. Het zijn de momenten waarop de bezoekers even adem kunnen halen, want voordat ze er erg in hebben is het volgende nummer alweer ingezet.

Quote

Dave King proost op zijn overleden moeder. En duizenden met hem.

Het repertoire mag er zijn. Verstokte Flogging Molly-liefhebbers komen aan hun trekken, want van ieder studioalbum komen enkele liedjes voorbij. Onvermijdelijk is megahit Drunken Lullabies (van het gelijknamige album uit 2002), maar ook nummers van Swagger (2000), Within a Mile of Home (2004) Float (2008) en Speed of Darkness (2011) passeren de revue.

Hoog tempo

Alvorens het nummer Life Is Good, van het gelijknamige album uit 2017, wordt ingezet, vertelt King over zijn onlangs overleden moeder. Voordat ze stierf adviseerde ze hem en zijn bandleden om ‘vooral van het leven te genieten'. Dat doet de Ier, in het bezit van een rauwe, schorre stem, dan maar. Hij proost op moeders. En duizenden met hem. Mooi om te zien.

Het wordt al met al een aangenaam anderhalf uur, waar het tempo ontzettend hoog ligt. Alle ingrediënten voor een plezierige folkavond zijn aanwezig: de setlist is gevarieerd, het geluid is dik in orde, de drum- en gitaarsolo's smaken naar meer en het publiek leeft de woensdagavond alsof het zaterdag is. 

  1. Zoon van overleden scooterrijdster doet emotionele oproep aan doorrijder om zich te melden: ‘Ze hebben m'n moeder afgepakt’

    Zoon van overleden scooter­rijd­ster doet emotionele oproep aan doorrijder om zich te melden: ‘Ze hebben m'n moeder afgepakt’

    EINDHOVEN - De politie heeft in het opsporingsprogramma Bureau Brabant camerabeelden vrijgegeven van de auto die doorreed na een aanrijding op zondag 15 september met een scooterrijdster (66) op de Elzentlaan in Eindhoven. De vrouw overleed een dag na de aanrijding. De politie roept de inzittenden van de auto, een donkerblauwe Opel Zafira, op zich te melden. Ook de zoon van het slachtoffer riep de doorrijder in het programma op zich te melden.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
7471 stemmen