Engelse brandbom op Strijp-S opgegraven en op Oirschotse hei tot ontploffing gebracht

videoEINDHOVEN - Bij graafwerkzaamheden op Strijp-S in Eindhoven is dinsdagmiddag een lichte brandbom uit WOII, gevuld met fosfor gevonden. Naast het verroeste stuk metaal lag een gel-achtige substantie die begon te roken. 

De brandbom, met daarin een geringe springlading, werd gevonden op de hoek van de Kalffstraat met de Torenallee. De explosieven opruimingsdienst van Defensie heeft het projectiel opgehaald om het op een speciale locatie op de Oirschotse hei tot ontploffing te brengen. 

De straat werd deels afgezet. Gebouwen in de omgeving hoefden niet te worden ontruimd. Wel werden  medewerkers van één gebouw -het Natlab- verzocht aan de andere kant van het pand te gaan werken. 

Vliegtuig 

Volgens officier van dienst Toon van de Broek van de brandweer bevond de brandbom zich vermoedelijk aan boord van een vliegtuig dat in de oorlog is neergestort. ,,Een van onze mensen heeft dat uitgezocht.” Na het opruimen van het vliegtuigwrak is het projectiel vermoedelijk achtergebleven. Een medewerker van de EODD kon dat niet bevestigen; wel dat het om een Engelse brandbom ging. 

Op het terrein gaat Stam + de Koning de komende tijd appartementen bouwen, zo'n 230 in totaal. De aannemer is nu bezig met saneringswerkzaamheden op het terrein. ,,We zijn heel blij dat onze mensen zo oplettend waren en het werk meteen hebben stilgelegd toen zij op de bom stuitten", zegt een woordvoerster van het bedrijf. 

Volledig scherm
De bom wordt voorzichtig uit het zand gehaald. © Bert Jansen
Volledig scherm
De bom wordt voorzichtig uit het zand gehaald. © Bert Jansen
Volledig scherm
Hulpdientsen overleggen met medewerkers van de bouwplaats. © Bert Jansen
  1. Titelsong van hitserie La casa de papel te horen uit kerkklokken in Eindhoven: Netflix onthult mysterie
    video

    Titelsong van hitserie La casa de papel te horen uit kerkklok­ken in Eindhoven: Netflix onthult mysterie

    EINDHOVEN - Waarom spelen de kerkklokken van Nederlandse kerken vrijdagmiddag het nummer ‘Bella Ciao’? Een mysterieuze boodschap op het Instagramaccount van Netflix Nederland verraadt de reden daarvan: kerken kondigen het derde seizoen aan van de hitserie La casa de papel, dat vandaag begon. Het reclamebureau van de streamingdienst heeft zelfs de beiaardier van de Catharinakerk hiervoor benaderd, maar de beheerder van de kerk wist van niks.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven