Volledig scherm
© Bert Jansen

Ervaren GGzE-medewerkster doet oproep: ‘Stop met bezuinigingen, werk wordt steeds onveiliger’

EINDHOVEN - De hardnekkige problemen die al lange tijd spelen rondom GGzE-kliniek De Woenselse Poort in Eindhoven, zijn het gevolg van forse bezuinigingen en ingrijpende reorganisaties. Dat zegt een voormalig medewerkster die ruim zes jaar bij de psychiatrische kliniek heeft gewerkt. In een openhartige brief in handen van deze krant spreekt Jacqueline* haar afschuw uit over de misstanden bij De Woenselse Poort, maar neemt ze het ook op voor haar voormalig werkgever.

Jacqueline start in 2008 als therapeute bij De Woenselse Poort. Een geweldige kans die ze met beide handen aangrijpt. Jarenlang gaat ze met veel plezier naar haar werk, maar tegelijkertijd maakt ze veel zorgwekkende ontwikkelingen mee. “De bezuinigingen en reorganisaties waren groot”, schrijft ze.“Het maakte het werk en steeds minder leuk maar vooral minder veilig op.”

Eén van de kritieken die medewerkers bij de inspectie aankaarten, is dat ze met te weinig personeel op de afdeling staan. Dit beaamt Jacqueline in haar brief. “Toen ik begon met werken stonden wij met minstens vier á vijf personeelsleden op acht cliënten. Dit was in 2014 nog maar drie op dertien cliënten.”

Managementlagen weggesneden
In de loop der jaren heeft De Woenselse Poort twee managementlagen weggesneden. Ongeveer vijftien teamleiders zijn weggegaan. “Ik heb nog contact met oud-collega's en blijkbaar staan er op bepaalde afdelingen nog maar twee werknemers op dertien cliënten.” Een negatieve ontwikkeling die niet het gevolg is van falend beleid, maar van grote bezuinigingen binnen de zorg, aldus Jacqueline.

In totaal komt De Woenselse Poort zestien man verplegend personeel, negen teamleiders en twee psychiaters tekort. “Het is een feit dat er teveel wordt bezuinigd”, zegt Jacqueline. “Het is niet veilig om alleen achter te blijven op de afdeling. Het is een zware categorie doelgroep waarmee wordt gewerkt. Dat wordt snel vergeten. Medewerkers doen hun uiterste professionele best om de cliënten zo goed mogelijk te begeleiden met het personeel en de mogelijkheden die ze hebben.”


'Het is niet zo zwart wit'
Het doet Jacqueline verdriet dat De Woenselse Poort een steeds slechtere naam krijgt. “Want het is niet zo zwart wit als nu steeds in de media wordt geschetst”, vindt ze. “Wat jammer is, want als er weer een kliniek dicht zou gaan zou er weer een plek minder zijn om deze zware categorie cliënten op te vangen. En waar moeten ze dan naartoe? Uiteindelijk wil de maatschappij een zo veilig mogelijke samenleving. Dat kan alleen als er plekken zijn waar veilig en goed gewerkt wordt. Waarom dan steeds maar verder bezuinigen?”

Buiten de vele incidenten en misstanden hoopt Jacqueline dat er ook zaken in de publiciteit komen die wél goed gaan bij De Woenselse Poort. “Er worden zoveel goede dingen gedaan. Cliënten die stabiliseren en weer terug kunnen de maatschappij in om zelfstandig of met hulp weer te kunnen functioneren! Zoveel verloven die wel goed gaan! Er wordt gelachen en gehuild.”


Forse kritiek
De kritiek van de inspectie op De Woenselse Poort is fors en glashelder: veel agressie, geen open werkcultuur, te weinig ervaren personeel en een eenvoudige beschikbaarheid van drugs. Dit wil Jacqueline niet bagatelliseren. “Ik betreur alles wat er de afgelopen tijd is gebeurd. Heftige dingen. Zowel voor personeel, cliënten als familie.”

“Ergens ben ik heel blij dat deze dingen zijn gelopen zoals ze zijn gelopen. Anders had het zo nog lange tijd door gesukkeld. Hopelijk wordt er actie ondernomen en ingezien dat dit niet langer kan. Personeel verdient een fijne veilige werkplek en cliënten verdienen goede zorg in een veilige omgeving.”

Topman
GgzE-topman Joep Verbugt gaf in een interview met deze krant aan dat de problemen deels zijn ontstaan door bezuinigingen. “De reorganisatie hadden we, met de wetenschap van nu, niet moeten doen. We hebben twee managementlagen weggesneden voor meer zelforganisatie. Dat draaien we deels terug.”

Reactie andere medewerker
Bij Peter Franse uit Best, oud-medewerker van De Woenselse Poort, is het vertrouwen in echte verbeteringen een stuk kleiner. ,,Het management zit weer op posities waar ze eerder ook zaten en fouten maakten. Ik lees in het rapport van de inspectie niets over bescherming van personeel. Mensen moeten met blote handen op de afdeling gevechten aan. Veel cliënten hebben besmettelijke ziekten, zoals Hepatitis B of HiV, maar het personeel is daartegen niet beschermd. Terwijl er soms bloed vloeit.”

Franse, die vorig jaar werd afgekeurd vanwege een post-traumatisch stress-syndroom, noemt de vaststelling van de inspectie dat dertig procent van de cliënten softdrugs gebruikt ‘een lachertje’. ,,Dat ligt veel hoger. En er wordt niet alleen softdrugs gebruikt, maar ook GHB en amfetamine. Er zitten op de afdeling mensen die gaten in hun hersenen hebben door hun GHB-gebruik. De doelgroep wordt steeds complexer en moeilijker.”

*Op verzoek is de naam van Jacqueline gefingeerd.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven