Volledig scherm
Eveline Koopmans © Jurriaan Balke

Eveline uit Eindhoven: ‘Niet gedacht dat ik zelf ‘Over mijn lijk’ nog zou zien’ (video)

EINDHOVEN - Eveline Koopmans (32) uit Eindhoven figureert de komende twee maanden in het tv-progamma ‘Over mijn lijk’. Donderdag 7 januari is de eerste uitzending, bij BNN op NPO1.

Begin vorig jaar gaf ze zichzelf nog hooguit een paar maanden. De uitvaart was geregeld, en ook haar ‘eindshow’ die ze in petto heeft voor kinderen met kanker staat in de steigers: een feestelijk dagje uit, zodat zij voor eventjes kunnen vergeten dat zij getroffen zijn door een vreselijke ziekte.

Restje leven
Ook de meeste opnames voor de tv-reeks ‘Over mijn lijk’ waren toen gemaakt. „Ik had nooit gedacht dat ik het programma zelf nog zou zien”, zegt Eveline nu. Donderdagavond wordt de eerste aflevering uitgezonden, bij BNN op NPO 1. Eveline: „Het zou fijn zijn als ik wat meer uitzendingen haal. Vind het nu wel leuk om ze, elke week met familie of vrienden samen te gaan kijken.” Eveline kreeg vier jaar terug te horen dat zij aan baarmoederhalskanker lijdt, met uitzaaiingen in haar hele lijf. Vrijwel direct besloot zij om zoveel mogelijk uit haar laatste restje leven te halen. Ze ging veel op vakantie, bezocht concerten, hield een groot afscheidsfeest én trouwde ook nog eens met haar geliefde Erik.

Twee keer zo groot
Vorig jaar, toen de tumor haar tijdelijk met rust liet, begon ze weer voorzichtig vooruit te blikken, samen met haar man. Juist toen zij bezig waren met de aankoop van een huis, werd de tumor in haar onderrug weer actief. „Eind november werd ik weer wakker met nieuwe, helse pijnen die uitstraalden naar mijn heup. We hebben een nieuwe scan aangevraagd, en wat bleek: de tumor was twee keer zo groot geworden.”

In november werd de laatste aflevering van ‘Over mijn lijk’ opgenomen. Daarvoor reisde ze af naar TivoliVredenburg in Utrecht, voor een optreden van The Tedeschi Trucks Band. „Dat concert was fantastisch, echt kippenvel”, blikt ze terug. „We mochten ook backstage voor een meet and greet; het was heel intens.”

Laatste aflevering
Of Eveline deze laatste aflevering zelf nog zal zien, is ongewis. In elk geval krijgt ze van de makers van het tv-programma een anderhalf uur durende compilatie van tv-opnames. „Een mooi document, ook voor de nabestaanden”, zegt ze. Dat was ook een van haar motieven om mee te doen met de documentaireserie. Maar er is ook een andere reden: „Ik heb van tevoren heel wat afleveringen bekeken en heb daar zelf zó veel aan gehad. Het leek me mooi om hier aan mee te doen, zodat je mensen in een zelfde situatie nog wat mee kunt geven.”

Ga voor alle filmpjes, foto's, blogs en meer naar http://overmijnlijk.bnn.nl!

In samenwerking met indebuurt Eindhoven