Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof

Evoluon Eindhoven in de etalage

EINDHOVEN - Het Evoluon gaat in de verkoop. Philips heeft een vastgoedadviseur in de arm genomen om het concern te begeleiden bij de verkoop van de iconische Eindhovense koepel en de bijhorende grond. Zo'n object verkoop je natuurlijk niet via Funda.

Grote vastgoedontwikkelaars bereiden zich voor op een zogeheten 'tender', een soort aanbesteding waarbij ze hun plannen en een bod presenteren. Dat proces zou binnen nu en een paar maanden van start moeten gaan, verwachten bronnen uit de Eindhovense vastgoedwereld.

Philips wil een aanstaande verkoop van het Evoluon niet bevestigen. ,,Dat we er iets mee moeten is duidelijk", zegt een woordvoerster van Philips Nederland, dat diverse scenario's tegen het licht houdt. ,,We zitten nog niet in de fase dat er sprake is van een tender." Nu wordt de 'vliegende schotel' gebruikt voor evenementen en congressen, verhuurt kantoorbemiddelaar Regus er tijdelijke werkplekken en is er een horecagelegenheid.

Het gezondheidsconcern zoekt achter de schermen al jarenlang naar een invulling voor het Evoluon dat werd geopend in 1966. Ander vastgoed in Eindhoven, zoals voormalige fabrieken en kantoren, werd door Philips de afgelopen jaren al afgestoten.

Voor het Evoluon is vastgoedadviseur Cushman & Wakefield in de arm genomen.

Rijksmonument

Wat het Evoluon moet gaat kosten, is niet bekend maar potentiële kopers rekenen op 'meer dan enkele miljoenen'. Het is sinds 2013 een Rijksmonument waardoor een koper het Evoluon zelf vrijwel ongemoeid zal moeten laten. De omliggende grond - grofweg tien voetbalvelden - zal voor een nieuwe koper naar verwachting een grote rol spelen. In onder meer de kantoren van de Eindhovense vastgoedondernemers Toon de Koning en het ontwikkelaars-duo Lee Foolen en Marc Reijs wordt gewerkt aan plannen.

De eigenaar maakt duidelijk niet over een nacht ijs te gaan. ,,Philips is enorm trots op het architectonische kunstwerk dat we hebben mogen realiseren om kennis en interesse voor techniek aantrekkelijk te presenteren", zegt een woordvoerster. ,,Dit zullen we zeker ook meenemen in ons definitieve besluitvormingsproces."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven