Het Evoluon is aangewezen tot rijksmonument. Archieffoto Jurriaan Balke/fotomeulenhof
Volledig scherm
Het Evoluon is aangewezen tot rijksmonument. Archieffoto Jurriaan Balke/fotomeulenhof © Jurriaan Balke

Evoluon Eindhoven nu echt rijksmonument

EINDHOVEN - Het zat er al lang aan te komen, maar nu is het dan toch echt: het Evoluon is aangewezen als rijksmonument, compleet met de vijver en een deel van de aanbouw. 

Dat heeft het college van B en W van Eindhoven bekendgemaakt. Het voormalige Philips-expositiecentrum was al een gemeentelijk monument. De procedure om die bescherming naar een landelijk niveau te trekken liep al langer. De aanwijzing komt op  een moment dat eigenaar Philips probeert een nieuwe bestemming te vinden voor het Evoluon. Vastgoedontwikkelaars uit de regio kijken al verlekkerd naar het icoon van de stad: zij zouden het monumentale pand graag combineren met nieuwbouwwoningen. Of dat wordt toegestaan is de vraag. De gemeente Eindhoven reageerde daar terughoudend op. Het college van B en W maakt nu in een raadsinformatiebrief bekend dat in de loop van 2018 meer nieuws volgt over de toekomst van het Evoluon. 

Evenementen

Nu wordt de 'vliegende schotel' gebruikt voor evenementen en congressen, verhuurt kantoorbemiddelaar Regus er tijdelijke werkplekken en is er een horecagelegenheid.

Het gezondheidsconcern zoekt achter de schermen al jarenlang naar een invulling voor het Evoluon dat werd geopend in 1966. Ander vastgoed in Eindhoven, zoals voormalige fabrieken en kantoren, werd door Philips de afgelopen jaren al afgestoten. Voor het Evoluon is vastgoedadviseur Cushman & Wakefield in de arm genomen.

De minister van Onderwijs, Welzijn en Cultuur heeft het besluit genomen, met een positief advies van B en W van Eindhoven erbij.  Als monument gelden vanaf nu het 'tentoonstellingsgebouw op twaalfhoekige/cirkelvormige grondslag met luifel en met een doorgang verbonden L-vormig faciliteitengebouw aan de westzijde, een rechthoekig terras met ingangstrap, vlonder en hemelwatervergaarbak, mast en vijver en sculptuur ‘Sonnescheibe’.'  Zowel de buiten- als de binnenzijde van het Evoluon zijn vanaf nu beter beschermd. De latere toevoeging aan de oostzijde van het Evoluon en het omliggende groen behoren niet tot het rijksmonument. 

Bij eventuele veranderingen aan het jongste rijksmonument moet niet alleen de lokale Erfgoedcommissie adviseren over plannen, maar ook de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven