Volledig scherm
Er werd er op los geflipperd in het Evoluon © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Evoluon walhalla voor flipperfanaten

EINDHOVEN - Met ruim 400 flipperkasten en 2500 bespelers was het Evoluon een weekendlang de grootste Arcade van Europa en weerklonk het geklepper in ieder hoekje.

“Zelfs het gebouw oogt als een flipperkast”, vertelt Jim Jansen van de Nederlandse Flipper Vereniging over waarom ze het Evoluon uitkozen voor hun 25-jarig jubileum. “Door de futuristische vormen doet het denken aan een van de bekendste kasten: Attack from Mars. En het is puur technisch vernuft, opgebouwd uit 30.000 onderdelen, dus voelen we ons thuis in een techniekstad als Eindhoven.”

Een van de vijf fabrikanten van flipperkasten komt uit Nederland, Dutch Pinball. The Big Lebowski, hun nieuwste model voorzien van 2000 filmquotes en beelden, staat er ook. “Een flipperaar vragen naar zijn favoriete kast is hetzelfde als vragen welke van zijn kinderen het leukst is, maar dit is de meest bijzondere die ertussen staat. Spannende missies en fantastisch afgewerkt.” Dus is het dringen om de kast, die geen seconde onbespeeld blijft.

Quote

Zelfs het gebouw oogt als een flipper­kast

Wim Jansen van de Nederlandse Flipper Vereniging

Grote belangstelling

Maar het is overal zoeken naar een vrije kast. Met 2500 bezoekers, onder wie veel Duitsers, is de belangstelling groter dan verwacht. Op alle vier de verdiepingen -waar zowel klassiekers uit de kroeg staan als recente modellen- schitteren alle lampjes, klinken de typische geluidjes van een topscore of behaalde missie en klepperen de ruim 400 kasten onafgebroken. Daarachter veel blanke mannen van middelbare leeftijd, maar her en der spot je ook de nieuwe generatie flipperaars. Een van hen is Mack Mulder (6) uit Eindhoven, die voor het eerst achter een kast staat, daarbij geholpen door een bierkratje. Met iedere bal die hij wegschiet, fanatiek meebewegend. Zijn ouders flipperden vroeger regelmatig bij de La Folie. Ook Mack vindt het “heel leuk” en is niet achter de Rocky & Bullwinkle weg te slaan.

In de zithoekjes en aan de picknicktafels vooral vrouwen, vermoedelijk wachtend tot manlief is uitgespeeld. Maar sommigen, zoals Jims vrouw Claudine, spelen net zo fanatiek mee. Hun huwelijksreis ging naar Parijs. “Omdat daar zoveel kasten staan.” Daar kijken mannen haar ooit vreemd aan. Tot ze dan met veel effect een bal precies legt waar ze wil. In 2003 werd ze Nederlands kampioen. “Soms doe ik een halfuur met een bal.” Maar is het niet naast techniek ook deels geluk; een bal door het midden houd je toch niet tegen? “Dus zorg je dat die daar niet komt.”

Volledig scherm
Er kwamen 2500 bezoekers op het evenement af. © Fotopersburo van de Meulenhof BV
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven