Volledig scherm
Victor van Wulfen. © Angelo Blankespoor

Ex-klokkenluider Vliegbasis Eindhoven lijnrecht tegenover Defensie

DEN HAAG - Het is voor het eerst dat een Defensiepiloot een kort geding aanspant tegen zijn werkgever omdat hij het niet eens is met zijn 'vliegverbod'. Belangrijkste vraag: is de vliegveiligheid in het geding met de verbitterde piloot aan de stuurknuppel? Ex-klokkenluider Victor van Wulfen en Defensie staan lijnrecht tegenover elkaar. 

Wordt ex-klokkenluider en piloot Victor van Wulfen terecht aan de grond gehouden of niet? Die vraag staat centraal in een zaak die door de piloot is aangespannen tegen het 'vliegverbod' dat hij opgelegd heeft gekregen. Volgens zijn baas, vliegbasiscommandant Boekholt-O'Sullivan, is de vliegveiligheid in het geding omdat de piloot zijn conflict en zijn strijd niet kan scheiden van zijn werk als piloot. 

Felle strijd
Van Wulfen herkent in de werkwijze van Defensie een herhaling van zetten uit 2009 toen hij ten onrechte werd weggezet als psychiatrisch patiënt nadat hij misstanden aankaartte op vliegbasis Eindhoven. Hij werd volledig in ere hersteld en kreeg een nieuwe functie bij de Kustwacht. Maar sinds enkele maanden voert de piloot een hernieuwde fellere strijd tegen het onrecht dat hem is aangedaan, voornamelijk via sociale media. Dat was voor vliegbasiscommandant reden om Van Wulfen op 7 februari 2017 aan de grond te houden. Volgens Defensie is dat niet zo uitzonderlijk als het lijkt: "Als er twijfel bestaat over veiligheid dan wordt de piloot niet ingeroosterd. Dat gebeurt al bij een voorhoofdsholteontsteking en komt zeer regelmatig voor", verzekerde advocaat Van Arkel. 

Al wordt het in de meeste gevallen in overleg opgelost. Die oplossing ligt ook bij Van Wulfen voor het oprapen. Het enige wat zijn werkgever van hem wil is dat hij een gesprek aangaat met een vliegerpsycholoog. "Als die uit het eerste gesprek constateert dat ik een overbezorgde vliegbasiscommandant ben dan zit hij dezelfde middag nog in het vliegtuig", aldus Boekholt-O'Sullivan.

'Op niets gebaseerd'
Maar Van Wulfen weigert. Volgens hem is de zorg op helemaal niets gebaseerd en wordt hem het werk op alle mogelijke manieren onmogelijk gemaakt. Hij weigert een medische keuring omdat hij daar geen vertrouwen in heeft, gezien zijn ervaringen uit het verleden. De daadwerkelijke reden voor zijn vliegverbod wordt volgens hem op geen enkele manier geconcretiseerd. "Er wordt mij verweten dat ik boos, gefrustreerd en rancuneus ben. Maar kritisch is toch echt iets anders dan dat", verweert Van Wulfen. "Bovendien staat mijn eenheid volledig achter mij en geven zij aan geen enkele bedenkingen te hebben over mijn functioneren, dat zij zelfs als uitstekend kwalificeren."

"Misschien ben ik overbezorgd, maar de sleutel tot de weg terug naar de cockpit ligt bij Van Wulfen", besluit de vliegbasiscommandant. De rechter doet binnen twee weken een uitspraak.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven