Volledig scherm
PREMIUM
Extinction Rebellion Brabant: Actie tijdens Glow in Eindhoven © XR

Extinction Rebellion Brabant: Mensen hoeven ons niet aardig te vinden, als ze het probleem maar serieus nemen

EINDHOVEN - Wegen blokkeren, mensen die zich vastlijmen aan gebouwen, brieven rondsturen namens de gemeente. Het zijn uitingen van burgerlijke ongehoorzaamheid die de actiegroep Extinction Rebellion (XR) niet schuwt. Sinds kort is er een afdeling Brabant, die hun eerste geweldloze acties hielden op de zaterdagen van Glow in Eindhoven.

De eisen van Extinction Rebellion

Overheid moet eerlijk zijn over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.

Doe wat nodig is om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier, zodat de rijkste mensen de zwaarste lasten dragen.

Laat burgers mee beslissen door het oprichten van een Burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

XR bestaat sinds mei vorig jaar en is een internationale organisatie van milieu-activisten die zich niet richt op de consument, maar op de overheid. “We weten al sinds de Club van Rome (1968) dat het de verkeerde kant opgaat met het klimaat. Zo lang de overheid geen ander beleid gaat voeren, wordt het niet beter. Nog steeds staat economische groei voorop, terwijl behoud van de aarde een eerste voorwaarde zou moeten zijn.”

Aan het woord is Rick van de Pol (30) uit Den Bosch, woordvoerder van XR Brabant, bouwkundig ingenieur, herkenbaar aan zijn groene XR speldje. Hij was er ook bij toen begin oktober wegen werden geblokkeerd in Amsterdam onder andere bij het Rijksmuseum en bij de Blauwbrug. Hij zegt liever niet of hij opgepakt is of niet. “Maar ik had wel een weekje verlof genomen, voor het geval dat. Daar moet je rekening mee houden. Wij als Brabantse afdeling stonden niet vooraan, dus tegen de tijd dat de politie bij ons was, zaten de gevangenissen al vol. We zijn ergens op een achteraf gelegen industrieterrein uit de bus gezet”.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven