Voorlopig kan de gemeente niet bezuinigen op huisvesting voor ambtenaren, zoals het Stadskantoor. Het aantal medewerkers daalt niet, maar stijgt.
Volledig scherm
Voorlopig kan de gemeente niet bezuinigen op huisvesting voor ambtenaren, zoals het Stadskantoor. Het aantal medewerkers daalt niet, maar stijgt. © Menno Boon

Extra ambtenaren voor grip op zorg Eindhoven

EINDHOVEN - De gemeente Eindhoven stelt voor miljoenen euro's extra medewerkers aan, om weer grip te krijgen op de zorgkosten. In de afgelopen jaren heeft de gemeente juist een rigoureuze reorganisatie doorgevoerd die honderden ambtenaren hun functie kostte, met name binnen het sociaal domein.

Intern klonk er afgelopen jaren al kritiek op deze reorganisatie: waarom ambtenaren ontslaan als de gemeente er veel zorgtaken bij krijgt? Het leidde onder meer tot onderbezetting op de afdeling inkoop, waar juist veel meer geld omging dan voorheen. Nu lijkt de gemeente impliciet haar critici gelijk te geven.

Nog geen zicht op bijsturing Jeugdzorg en WMO

Lukt het anno 2018 wel om grip te krijgen op Jeugdzorg  en WMO? Dat kunnen de ambtenaren het nieuwe college en de nieuwe raad nog niet vertellen. Het gemeentebestuur kan dus nog niet controleren in hoeverre het lukt om de groei van jeugdzorg (51 procent in de afgelopen vier jaar) en WMO (25 procent groei) en de bijbehorende kosten bij te sturen. Binnenkort hopen ambtenaren wel een sluitend systeem te hebben waarin indicaties (door WIJeindhoven en andere verwijzers), facturen en betalingen elke maand kunnen worden gevolgd.

De ambtenaren kwamen tot nu toe niet aan deze uiterst complexe materie toe. 'Het bleek noodzakelijk de afgelopen periode alle focus te leggen op andere  zaken, zoals het afronden van de jaarrekening', zo meldt de gemeente. 'Voor een heel groot deel van de bijsturing is extra capaciteit nodig die momenteel niet beschikbaar is. Zonder deze capaciteit kunnen de bijsturingsmaatregelen niet plaatsvinden. Dat betekent dat extra werving en inhuur nodig zijn. Deze ramen we voor 2018 en 2019 op 1,25 miljoen per jaar.'

De gemeente maakt nog eens 2,5 miljoen euro vrij voor extra ambtenaren die op meerdere terreinen actief zullen zijn. Het feit dat in 2018 en 2019 het aantal ambtenaren groeit in plaats van afneemt betekent ook dat de gemeente niet op huisvesting kan bezuinigen, zoals ze van plan was.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven