Faunapassage helpt egels en amfibieën een handje bij oversteek Eindhovense rondweg
EINDHOVEN - Je zult maar als egel of kikker geboren zijn en gezellig een uitstapje willen maken naar de andere kant van de Eindhovense rondweg: van Stadswandelpark naar Genneper Parken bijvoorbeeld. Het gras is immers altijd groener aan de andere kant.
Tot voor kort was dat voor die beestjes vaak onbegonnen werk; de Ring bleek voor hen een nauwelijks te nemen versteende barrière. Sinds kort hebben ze het echter een stuk makkelijker gekregen.
Het tunneltje onder de Boutenslaan is door de gemeente uitgerust met een faunapassage: twee brede stroken grond aan weerszijden van het versmalde weggetje met daarop enorme zwerfkeien, afkomstig uit Scandinavië. Weinig aantrekkelijk voor de mens, maar des te interessant voor salamanders, egels en kikkers. De kosten van de faunapassage bedroegen zo’n 18.500 euro.
Honderd parkeerplekken
De passage in Stratum is overigens niet de eerste in de stad. In het Genderpark zijn er de nieuwe bruggen onlangs ook mee uitgerust. Andere faunapassages zijn te vinden op de Eindhovenseweg en tussen het Aanschot Park en het Henri Dunantpark. Ook op de Anthony Fokkerweg komt er mogelijk een.
De aanleg van de faunapassage in Stratum vormt de afronding van een herinrichting in de afgelopen anderhalf jaar van de omliggende wegen, zoals Alberdingk Thijmlaan. Zo hebben fietsers meer ruimte én comfortabele paden gekregen en werd een honderdtal parkeerplekken aangelegd langs de ventwegen. Uitgerust in grasbetonkeien, ook weer om het kleine dierenspul wat tegemoet te komen.
Nieuw afvoersysteem voor hemelwater
Tegelijkertijd met die operatie is een nieuw afvoersysteem voor hemelwater aangelegd. Sinds jaar en dag werd het tunneltje onder de Boutenslaan namelijk geplaagd door telkens terugkerende, ernstige wateroverlast.
Het oude rioleringssysteem was volgens een woordvoerder van de gemeente ontoereikend voor de vaak enorme hoeveelheden regenwater, onder meer afkomstig van het talud onder de Ring dat bij een hevige regenbui als een spons zijn overtollig water liet lopen. Een bergingsbak onder het tunneltje stroomde daarna vaak over, waarna de trottoirs en fietspaden volledig blank kwamen te staan.
Door het nieuwe watersysteem zouden deze problemen tot het verleden moeten behoren. Het overtollig hemelwater loopt niet meer door een rioolbuis naar de bergingsbak, maar richting de bermen, waar greppels zijn gegraven en dammetjes gemaakt. De rioolbuis is verwijderd, waardoor er minder water in de te krappe bergingsbak terecht zal komen.
Touwbrug voor eekhoorns
Het zal de oplettende voorbijganger niet zijn ontgaan dat de westelijke helft van de faunapassage een tikje breder is dan die aan de andere kant. Volgens de woordvoerder van de gemeente heeft dat alles te maken met het feit dat er in het Dommelplantsoen nou eenmaal meer ‘grondgebonden’ dieren zitten dan in het Stadswandelpark.
Het is de diertjes op meer fronten aantrekkelijker gemaakt een oversteek te wagen. Zo zijn er bewust geen hoge stoepranden toegepast: hier kunnen namelijk kikkers niet overheen. En om eekhoorns tegemoet te komen is er in het Stadswandelpark een heuse touwbrug aangelegd.
Door minder verharding terug te brengen bij de herinrichting, heeft het gebied er zo'n 2500 vierkante meter groen bij gekregen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoe behoud je leden en vrijwilligers met dementie bij een vereniging? Bij SWOVE weten ze het
VELDHOVEN - Verenigingen zouden vrijwilligers en leden met dementie langer kunnen behouden als zij weten hoe ze dementie kunnen herkennen en daarmee om kunnen gaan. Dat zeggen Caroline van der Heijden en Patricia Kohlen van SWOVE. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
Nuenen vangt nog eens 30 vluchtelingen uit Oekraïne op
NUENEN - De gemeente Nuenen verwelkomt in juli dertig extra vluchtelingen uit Oekraïne op de huidige opvanglocatie. In het voormalige schoolgebouw aan de Vrouwkensakker wonen nu al ongeveer zestig personen. -
Woningen in de Geldropse wijk Akert worden versneld verduurzaamd met Woonbedrijf als nieuwe eigenaar
GELDROP - De 82 duplexwoningen bij woon-zorgcomplex de Akert in Geldrop kampen al jaren met vochtproblemen. Woonbedrijf heeft de woningen nu van Wooninc overgenomen om ze te verduurzamen. -
Veelpleger uit Eindhoven verstopt drugs in het dak van zijn auto
EINDHOVEN - De politie heeft vrijdag in Eindhoven na een achtervolging een man aangehouden die al aardig wat aan zijn kerfstok heeft. Dit keer had hij drugs, geld en meerdere telefoons bij zich en reed hij onder invloed van drugs.
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
-
-
PREMIUM
Valkenswaardse tiener Van Lieshout (16) presteert in het Italiaanse hooggebergte: ‘Doe alles om te slagen’
Een zilveren medaille behaalde ze vorige week tijdens het Europees Jeugd Olympisch Festival in Italië. Dat deed snowboardster Sam van Lieshout (16) uit Valkenswaard op het freestyle-onderdeel Big Air. ,,Als ik naar mijn medaille kijk, komt meteen het besef dat ik het kan.” -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen?
In samenwerking met indebuurt Eindhoven