Volledig scherm
PREMIUM
© Dirk Jan Gjeltema

Feitenoorlog tussen activisten en varkensboeren rond registratie varkens

EINDHOVEN - Varkens in Nood stelt dat er in Nederland enkele miljoenen meer varkens verblijven dan volgens registratiesystemen. Volgens sectororganisatie POV goochelt de stichting met cijfers; ze waarschuwde haar leden vorige week al bij voorbaat dat het rapport eraan zat te komen.

Wie er gelijk heeft, is onmogelijk aan te tonen zonder de hele studie over te doen. Zo maakt Varkens in Nood bijvoorbeeld een schatting van het werkelijke aantal biggen van boven de 25 kilo dat in 2017 in Nederland ter wereld is gekomen. Dat zijn er volgens de officiële cijfers 24,6 miljoen; het rapport komt tot een schatting van ruim 27 miljoen. Daartoe komt Varkens in Nood via twee verschillende berekeningen. De methode die het simpelst is uit te leggen gaat uit van cijfers van de Universiteit Wageningen over het gemiddeld aantal biggen per zeug per jaar. Dat aantal wordt in het rapport vermenigvuldigd met het officiële aantal zeugen in Nederland volgens het CBS. Het POV liet in een reactie aan RTL Nieuws weten dat het werkelijke aantal zeugen later zou liggen. Veel boeren registreren volgens POV-voorzitter Linda Janssen het aantal stalplaatsen voor zeugen. Die zijn in werkelijkheid niet allemaal gevuld, stelt zij.

 1. Bijna duizend spiegelhouders van VDL ETG Projects voor mega-telescoop in Chili
  PREMIUM
  VIDEO

  Bijna duizend spiegelhou­ders van VDL ETG Projects voor me­ga-telescoop in Chili

  EINDHOVEN - Astronomen en sterrenkundigen over de hele wereld kijken er naar uit. Scherpe beelden uit de verste uithoeken van het heelal gemaakt met de extreem grote telescoop (ELT) op een 3000 meter hoge berg in Chili. Maar voordat deze bijna een miljard euro kostende installatie van de Europese Zuidelijke Sterrewacht (ESO) in 2024 in gebruik wordt genomen, moet er veel werk verzet worden. Onder andere bij VDL ETG Projects in Eindhoven.
 2. Wat vinden transporteurs van invoering van de spitstaks?
  PREMIUM

  Wat vinden transpor­teurs van invoering van de spitstaks?

  EINDHOVEN - Met het toenemen van het fileleed, vooral in de regio Eindhoven, lijkt het draagvlak voor het invoeren van rekeningrijden toe te nemen, ook in het bedrijfsleven. Uit een enquête van VNO-NCW bleek deze week dat een kleine meerderheid (53 procent) van de ondernemers in Noord-Brabant en Zeeland voorstander is van zo’n spitstaks, een tolheffing op belangrijke wegen. Het ED laat een voor- en tegenstander aan het woord.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven