Volledig scherm
Fietser overleden na ongeval op Rielsedijk in Eindhoven © Bert Jansen

Fietser overlijdt na opzettelijke aanrijding in Eindhoven: tbs en dwangverpleging geëist

DEN BOSCH - De oorzaak: stemmen in het hoofd. De gevolgen: een verkeersongeluk met een dodelijk slachtoffer en een rechtszaak waarin tbs met dwangverpleging werd geëist.

Een imperatieve hallucinatie, heet het in vaktaal. Dwingende stemmen in het hoofd. Eindhovenaar Philip S. (23) had ermee te maken toen hij op 19 april in een BMW over de Rielsedijk in Eindhoven reed. De stemmen vertelden hem dat een fietser die daar op dat moment ook was, iets kwaads in de zin had. De fietser zou een nichtje van S. willen verkrachten. De stem zei dat S. dat moest voorkomen.

Cannabis

Zo kwam het dat S. de 77-jarige fietser van achter aanreed, onder invloed van cannabis. De man overleed in het Radboudziekenhuis in Nijmegen waar hij per traumahelikopter heen was gebracht.

De echtgenote en zoon van de fietser woonden vrijdag in Den Bosch de rechtszaak bij die hieruit voortkwam. Ze zien af van een schadeclaim en maakten ook geen gebruik van hun recht iets over de zaak te zeggen. De familie van het slachtoffer heeft begrip en zit niet te wachten op een straf voor S., zei officier van justitie Stijn Revis, die aanhaalde dat het slachtoffer vol in het leven stond. Fietsen, tennissen, op kleinkinderen passen, ,,heel veel mensen missen hem."

Strafbaar

S. hoeft niet gestraft te worden, vond Revis zelf ook. S. was op het moment van het ongeluk immers volledig ontoerekeningsvatbaar. Er moet wel iets gebeuren want de kans op herhaling is volgens een psycholoog en psychiater groot. S. lijdt al lang aan schizofrenie en epilepsie. Twee keer werd hij in verband hiermee opgenomen.

Tbs met dwangverpleging is nu de juiste maatregel tegen S., eiste de officier. S. kan dan verplicht verpleegd worden totdat deskundigen denken dat de kans op herhaling is verdwenen. Een vergaande maatregel, waarvan op voorhand niet duidelijk is wanneer hij eindigt. Zelfs levenslange verplichte behandeling is denkbaar, want schizofrenie is een chronische aandoening, stelde de psychiater die S. onderzocht.

Advocate Kim van der Meijden drong aan op tbs met voorwaarden, een lichtere variant waarbij het wel nodig is dat de tbs'er zelf inziet dat hij ziek is. Daar ligt volgens de betrokken psychiater en psycholoog een probleem. 'Gebrekkig ziektebesef' noemen ze het.

Volledig scherm
© Bert Jansen

Volgens Van der Meijden en S. zelf gaat het de laatste tijd wel beter met hem en neemt hij nu antipsychotica die hij eerder niet wilde. ,,Er zit hier nu een andere man dan een paar maanden geleden", schetste de advocate.

S. zelf hoorde het allemaal zwijgend aan, soms trillend van de spanning en gesteund door zijn ouders en broer in de zaal. Zijn laatste woord kwam er met horten en stoten uit. De kern: ,,Het spijt me echt heel erg."

Volledig scherm
© Bert Jansen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven