Pieter Nuiten (links vooraan) op de Vestdijk in Eindhoven
Volledig scherm
Pieter Nuiten (links vooraan) op de Vestdijk in Eindhoven © FotoMeulenhof

Fietsers liever niet als remvee op toekomstige Vestdijk in Eindhoven

EINDHOVEN - Eindhoven doet het steeds beter als fietsstad, vindt de Fietsersbond. Ook de herinrichting van de Vestdijk pakt goed uit. ,,Althans, voor een tijdelijke situatie." 

Het knikje in het fietspad, bij de overgang op de Vestdijk van vrijliggend rood asfalt naar de tijdelijke strook over de rijbaan, is wat aan de krappe kant. ,,In de spits kun je hier problemen krijgen", zegt Pieter Nuiten van de Eindhovense Fietsersbond. Eenzelfde krappe knik komen we al fietsend ter hoogte van Albert Heijn opnieuw tegen. Nuiten: ,,Hier had van mij het vrijliggend pad gebruikt mogen blijven worden." 

Voor een tijdelijke inrichting voldoet de Vestdijk, vindt Nuiten, maar in een permanente situatie ziet de Fietsersbond liever toch wat meer overzicht en minder 'geslinger' voor de fietser. Én een vrijliggend fietspad. Dat er volgens Nuiten overigens ook gaat komen. 

De situatie op de Vestdijk, waarbij het langzaam verkeer over de weg wordt gestuurd, waar bussen, taxi's en een enkele auto vlak langs de fietsers af rijden, is niet echt ideaal. Nuiten: ,,Je moet voorkomen dat fietsers worden ingezet als remvee. Zolang automobilisten zich netjes gedragen is er geen probleem." 

Ronduit gevaarlijk aan de 'praktijkopstelling' op de Vestdijk zijn de busjes en vrachtwagens die voor het lossen en laden op de weg parkeren, waardoor de doorgang voor fietsers wordt geblokkeerd. 

Quote

Je moet voorkomen dat fietsers worden ingezet als remvee. Zolang automobi­lis­ten zich netjes gedragen is er geen probleem.

Pieter Nuiten van de Eindhovense Fietsersbond

Ingrijpen
De automobilisten die stiekem de blokkade op de Vestdijk ontwijken, zijn Nuiten eveneens een doorn in het oog. Hier zou de politie best mogen ingrijpen, vindt hij. ,,Vooral 's avonds knallen de auto's nog steeds de stad door."

Over het algemeen is Eindhoven als fietsstad goed bezig, vindt de bond. Over doorstroming en bereikbaarheid hebben de fietsers -in tegenstelling tot veel mopperende automobilisten- geen klagen. Wel mag de gemeente hier en daar wat tandjes bij zetten, vindt de bond. Bijvoorbeeld bij de aanpak van enkele gevaarlijke kruisingen, de afstelling van verkeerslichten én de uitbreiding van het aantal fietsenstallingen in het centrum. Onontbeerlijk, zeker als je als gemeente het fietsgebruik met 35 procent wilt verhogen.  

De laatste jaren werden al veel fietsroutes aangepakt; stoeptegels werden vervangen door breed en comfortabel rood asfalt. Datzelfde gaat ook op de Vestdijk gebeuren. Volgens de eerste schetsen komt er een fietspad van vier à vijf meter breed. Geen overbodige luxe, vindt de Fietsersbond. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven