Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof

Financiële situatie Muziekgebouw Eindhoven nijpend: 7 ton verlies

EINDHOVEN - De financiële situatie bij het Eindhovense Muziekgebouw is nijpend. En of de lopende reddingsoperatie slaagt is nog steeds ongewis.

Het Muziekgebouw in Eindhoven heeft over 2015 een verlies van 718.000 euro geleden. Dat is nog meer dan een jaar eerder: 2014 leverde een negatief saldo van 551.000 euro op voor de Eindhovense cultuurtempel.

Ook voor dit jaar ziet het er somber uit: het geschatte verlies voor 2016 is 527.000 euro. Dat blijkt uit de begroting van de gemeente Eindhoven voor het komend jaar en uit de bij de kamer van Koophandel gedeponeerde jaarrekening over 2015.

Miljoenen
Eindhoven is voor 100 procent aandeelhouder van het Muziekgebouw. Afgelopen jaar stopte het gemeentebestuur er 4,5 miljoen euro in, bij een jaaromzet van 9,7 miljoen euro.

Het Muziekgebouw bevindt zich al sinds 2013 in zwaar weer. Het tekort op de begroting is de afgelopen jaren telkens gestegen. Gesprekken tussen gemeente en raad van commissarissen over een oplossing voor de problemen liepen vorig jaar op niets uit.

Het meningsverschil leidde uiteindelijk zelfs tot het vertrek van voorzitter Tiny Sanders van de raad van commissarissen van het Muziekgebouw en - indirect - dat van wethouder Marco van Dorst (D66) van Financiën.

Onderzoek
Inmiddels loopt er een onderzoek naar mogelijkheden om het Muziekgebouw te redden. Dat gebeurt mede aan de hand van een onderzoeksbureau KPMG. Dat bureau heeft een aantal aanbevelingen gedaan om de bedrijfsvoering te verbeteren. Verder zijn er plannen voor een fusie met poppodium De Effenaar.

Huisvesting
Ook wordt de mogelijkheid onderzocht om - wellicht met steun van de provincie - het pand aan te kopen waarin het Muziekgebouw is gevestigd. Huisvesting kost het Muziekgebouw nu jaarlijks 2,6 miljoen euro. "We hebben er alle vertrouwen in dat we voor het einde van het jaar een duurzame oplossing gevonden hebben voor onze financiële problemen", reageert directeur Wim Vringer desgevraagd. "Inhoudelijk kan ik daar echter nu nog niet op ingaan."

Vringer erkent dat de situatie nijpend is. "Maar niet nijpender dan een jaar geleden. De bedrijfsvoering komt heus niet in gevaar. We kunnen de rekeningen en salarissen gewoon betalen. Maar uiteraard ben ik pas zonder zorgen als we dit goed hebben weten op te lossen."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven