FIOD doet inval bij Auto Corsten in Mariahout, landelijk 500 auto's in beslag genomen

update + videoEINDHOVEN - Bij Auto Corsten in Mariahout is maandagochtend een inval gedaan door de Fiscale Inlichtingen en OpsporingsDienst (FIOD). Ook op andere plekken in het land zijn bij bedrijven  invallen gedaan. Dit gebeurde in een onderzoek naar grensoverschrijdende btw-fraude, het ‘mogelijk faciliteren van witwassen en valsheid in geschrifte bij de export van auto’s’. 

De FIOD kan nog geen details geven over het onderzoek per bedrijf. Het is nog niet bekend waarvan het bedrijf in Mariahout wordt verdacht.

In een eerste reactie laat Jan Corsten weten dat hij niet begrijpt waarom de inval is gedaan. Hij is oprichter van de zaak die inmiddels is overgegaan naar zijn zoon. Corsten weet dat alle btw-nummers kloppen.  “We worden behandeld als criminelen.” Hij woont tegenover het bedrijf. Om zeven uur kreeg hij het verzoek of hij de sleutels van het bedrijf heeft. Ook moest hij zijn telefoon afgeven.

500 auto's

Bij het onderzoek zijn maandagochtend in totaal meer dan 500 auto's in beslag genomen bij vier autobedrijven. De politie en de FIOD hebben met 175 medewerkers doorzoekingen gedaan bij de vier bedrijven.  Zij doorzochten in totaal negen bedrijfspanden en zes woningen.

21 miljoen euro

Volgens de politie is het btw-nadeel in totaal 21 miljoen euro in dit onderzoek. Er is niemand aangehouden. Behalve op meer dan 500 auto’s, is ook beslag gelegd op de fysieke en digitale administratie, in totaal 350.000 euro en op 25 bankrekeningen bij de vier bedrijven. 

Contant geld

De bedrijven zouden tweedehands leaseauto’s hebben verkocht aan buitenlandse autohandelaren tegen grote sommen contant geld. Vanaf 2017 tot en met het 1e kwartaal van 2019 hebben zij vermoedelijk voor ongeveer 120 miljoen euro aan auto’s geëxporteerd. Zij worden behalve van btw-fraude en valsheid in geschrift ook verdacht van het structureel overtreden van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

Jan Corsten vertelt dat het bedrijf in Mariahout jaarlijks zo'n 1500 auto's exporteert. Het gaat met name om tweedehands leaseauto's die naar landen als Hongarije en Portugal gaan.

‘Ploffers’

De auto’s die werden verkocht door de autodealers werden op papier geëxporteerd naar fictieve autobedrijven in onder meer Italië, Hongarije en Roemenië. Volgens FIOD-voorlichtster Wietske Visser ging het om zogenoemde ‘ploffers’. ,,Deze bedrijfjes zijn in het leven geroepen om mee te frauderen. Op het moment dat ze btw moeten betalen ploffen ze; ze verdwijnen in het niets of gaan failliet.’’ De eigenaar van zo’n ploffer is een zogenaamde katvanger. In werkelijkheid zouden de auto’s rechtstreeks geleverd zijn aan autohandelaren in Duitsland die de auto’s verkochten op de Berlijnse automarkt.

De autobedrijven worden ervan verdacht dat ze kennis hadden van de constructie, en hadden ze dus geen recht op het nultarief bij de export van de auto’s. Als ze dit tarief toch toepassen bij de btw-aangifte, is dat strafbaar.

De autobedrijven zouden zijn betaald met contant crimineel drugsgeld dat via deze constructie werd witgewassen.

Volledig scherm
FIOD bij autobedrijf in Mariahout. © René Manders
 1. Eindhovense Emma met gipsvlucht naar huis gebracht: ‘Het was aan boord heel gezellig’

  Eindhoven­se Emma met gipsvlucht naar huis gebracht: ‘Het was aan boord heel gezellig’

  De eerste en enige gipsvlucht van het jaar bracht vandaag zeven pistepechvogels van Oostenrijk naar Rotterdam The Hague Airport. Emma Lievers uit Eindhoven is een van hen. Zij ging op een van de pistes van Saalbach onderuit en vreest nu voor een gescheurde kruisband. De vlucht met andere pechvogels vond ze prettig: gedeelde smart is halve smart. ,,Het was aan boord heel gezellig”, zegt ze. ,,En het is fijn om van deur tot deur gebracht te worden.”
 2. Jimmy Rosenberg: meer dan gewoon een talent
  PREMIUM

  Jimmy Rosenberg: meer dan gewoon een talent

  Het is alsof er een vloek rust op gitaarwonderkinderen: Jason Becker kreeg op twintigjarige leeftijd de spierziekte ALS, Shawn Lane stierf op veertigjarige leeftijd door aanhoudende gezondheidsproblemen en Jimmy Rosenberg (39) heeft een diep tragisch levensverhaal. Het goede nieuws: na jaren van misère door drugsverslavingen, een zelfmoordpoging, de dood van zijn moeder en zijn zoon, een hartstilstand, twee hartaanvallen, een herseninfarct en twee hersenbloedingen leeft de Helmonder nog. En bovenal: hij speelt weer voor publiek.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven