Volledig scherm
First Lego League in het Klokgebouw in Eindhoven. © Jean Pierre Reijnen

First Lego League in Klokgebouw Eindhoven: Wie heeft de slimste robot?

EINDHOVEN - Met zelfgemaakte robots streden 500 leerlingen uit heel de Benelux dit weekend bij de First Lego League in het Klokgebouw in Eindhoven en bedachten ze oplossingen voor problemen in de ruimte. Want hoe moet je poepen in de ruimte en hoe voorkom je dat astronauten heimwee krijgen? 

Ruim 10.000 kinderen in heel Nederland, België en Luxemburg kropen afgelopen maanden in de huid van wetenschapper tijdens hun onderzoek naar leven in de ruimte. In de regiofinales lieten de leerlingen zien hoe zij die problemen oplossen en gingen ze de strijd aan met hun zelfgemaakte robots. De 50 winnaars reisden dit weekend naar het Klokgebouw in Eindhoven af voor de landelijke finale, de First Lego League. Ieder team heeft zijn eigen kraampje waar oplossingen voor de meest diverse problemen worden gepresenteerd, zoals een VR-bril met een racespel dat astronauten het gevoel geeft weer even op aarde te zijn en zo heimwee tegengaat.

Robotwedstrijd

Een van vier onderdelen van de wedstrijd is de robotwedstrijd. Zonder twijfel het onderdeel dat het meest tot de verbeelding spreekt. In 2,5 minuut moet het allemaal gebeuren. Zolang heeft de robot de tijd om zoveel mogelijk verschillende missies uit te voeren, zoals een bal wegschieten of een object optillen. Dus zie je leerlingen tussen twee missies in als een bezetene sleutelen om de robot om te bouwen voor de volgende opdracht. Welke missies ze uitvoeren, bepalen de teams zelf. 

Sensor

Hoe zorg je dat een robot weet welke handeling er uitgevoerd moet worden? Daar hebben Suzanne en Anne-Maaike van het team Pretty Smart Powergirls iets op verzonnen. “In onze robot zit een sensor ingebouwd die de kleur van het hulpstuk scant en zo weet welke opdracht uitgevoerd moet worden.” Hun team bestaat uit zeven vriendinnen afkomstig uit Groningen en omliggende dorpen. “Waar zijn de jongens”, werd ze vorig jaar nog spottend gevraagd door een ander team. “Maar toen we later op die dag tot winnaar werden uitgeroepen, zeiden ze niks meer.” Na de winst wachtte deelname aan het Worldfestival in Detroit. Het geld voor die reis haalden ze zelf op door verschillende inzamelingsacties en donaties. Ook de TU/e sponsorde de dames met een bijdrage van 10.000 euro.

Het enige aanwezige Eindhovense team is “Herons into Orbit, bestaande uit zeven leerlingen uit de bovenbouw van Basisschool Reigerlaan. Trots laten ze hun robot zien waar menig uurtje werk in zit. De ene helft van de groep hield zich bezig met het ontwerp, de andere helft met het programmeren. “Het leukste daaraan vind ik dat de robot doet wat jij wilt”, vertelt Veerle. “Ook al gaat dat niet altijd goed.” 

Volledig scherm
First Lego League in het Klokgebouw in Eindhoven. © Jean Pierre Reijnen
Volledig scherm
First Lego League in het Klokgebouw in Eindhoven. © Jean Pierre Reijnen

In samenwerking met indebuurt Eindhoven