Dadim-eigenaar Ahmet Gökce.
Volledig scherm
Dadim-eigenaar Ahmet Gökce. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Fiscus saboteerde onderzoek rond Eindhovens gastouderbureau

DEN HAAG/EINDHOVEN - De Belastingdienst heeft een onderzoek naar het eigen falen in de affaire rondom een Eindhovens gastouderbureau tegengewerkt.

Stukken werden achtergehouden door medewerkers van de dienst, die zelf betrokken waren bij de omstreden en harde aanpak van honderden klanten van het gastouderbureau. Dat concluderen RTL Nieuws en Trouw op basis van eigen onderzoek. Rapporteurs die onder druk van de Tweede Kamer op zoek gingen naar informatie in de systemen van de Belastingdienst, kregen bijvoorbeeld geen toegang tot een belangrijke computerschijf.

Tweede Kamerleden reageren verbijsterd op de nieuwe onthullingen. ,,De Belastingdienst begrijpt haar rol in de democratische rechtsstaat niet in dit dossier. Dit is zeer ernstig'', zei CDA'er Pieter Omtzigt. ,,Als de ambtenaren naar wiens handelen onderzoek gedaan wordt zelf kunnen beslissen wat er onderzocht wordt, is het echt grondig mis", vindt Renske Leijten (SP). ,,Als zij stukken achter kunnen houden zonder enige correctie, weet je dat de bezem erdoor moet."

Staatssecretaris Snel ging vorige week al voor de tweede keer door het stof vanwege de problemen die klanten van het Eindhovense gastouderbureau Dadim hebben omdat hun kinderopvangtoeslag in 2014 abrupt stopte. De kinderopvangtoeslag van in totaal 235 ouders werd stopgezet vanwege vermoedens over georganiseerde fraude bij het gastouderbureau. De betrokken ouders raakten daardoor in grote financiële problemen en moesten bijvoorbeeld ten koste van hun eigen loopbaan thuis blijven. Bewijs voor fraude werd echter nooit gevonden.

Dadim-eigenaar Ahmet Gökce liet afgelopen weekend weten dat het nooit zover had hoeven komen. De signalen van de GGD in Rotterdam uit 2011, die aanleiding waren voor de fraudevermoedens, zijn vorige week openbaar gemaakt. Gökce zegt dat hij gesuggereerde fouten kon weerleggen maar dat naar zijn weerwoord niet werd geluisterd.

De vaste Kamercommissie voor Financiën heeft de staatssecretaris vrijdag met negentig nieuwe vragen over de kwestie opgezadeld. De Kamerleden vinden dat ze slecht zijn geïnformeerd en willen nog voor de zomervakantie een debat over de affaire.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven