Volledig scherm
Tijdens de opening van de beweegtuin werden de toestellen al volop getest © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Fitnessen in de buitenlucht in de Beweegtuin in Eindhoven

EINDHOVEN - Het doet denken aan de trimbaan uit de jaren 70. Toestellen in de openbare ruimte om lijf en leden te onderhouden. Nu staan ze in moderne uitvoering in de tuin van buurthuis 't Akkertje aan de Heezerweg 452 in Eindhoven.

Ze heeft wel eens aan sport gedaan, in de kelder van 't Akkertje. Daar staan fitnesstoestellen. "Maar daarbinnen krijg ik het benauwd", zegt Carla Klaassen. "Buiten sporten is veel fijner. En ik moet wel gaan bewegen, ja. Ik ben echt een luie huismoeder, haha!" Ze is ook vrijwilliger in het buurthuis, dus ze verwacht gemakkelijk gebruik te gaan maken van de Beweegtuin.

Vrijdagavond opende wethouder van Sport Jakob Wedemeijer de beweegtuin. Nu kan de tuin dagelijks van 9.00 uur tot 21.00 uur uur gratis toegankelijk zijn. "De enige voorwaarde is dat we genoeg vrijwilligers uit de buurt vinden die de poort willen openen of sluiten", vertelt buurtsportcoach Thijs Bakermans van Lumens. 

Lumens heeft de tuin ingericht, samen met de gemeente Eindhoven en met steun van het Oranjefonds. Bakermans legt uit dat er elke dinsdag- en donderdagochtend tussen 10 en 11 uur een geschoolde vrijwilliger klaarstaat om beginners wegwijs te maken met de toestellen. Maar ook hangt overal een instructie.

Locatie
"Bij de meeste oefeningen werk je met je eigen lichaamsgewicht, zodat overbelasting normaal gesproken is uitgesloten. Dat maakt de toestellen geschikt voor alle leeftijden." Lumens hoopt met de Beweegtuin Stratummers aan het bewegen te krijgen, maar het gaat ook om de ontmoeting.

"Daarom hebben we ook voor deze locatie gekozen. Je kunt als 't Akkertje open is, daar terecht voor een kopje koffie of thee na het sporten. Dat maakt het leuk om samen te gaan sporten of contacten met anderen aan te gaan", verwacht Bakermans. Hij heeft al gehoord dat de verstandelijk beperkte bewoners van Ons Huis aan de Thomas à Kempislaan zich gaan melden om te kunnen sporten.

De buurtsportcoach weet dat eerdere initiatieven van toestellen in de openbare ruimte na verloop van tijd zijn stilgevallen. "Mogelijk lag dat aan de locatie. Het is hier openbaar, maar niet echt in het zicht zoals in het midden van het Arnaudinaplein hier in Tivoli."

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven