Volledig scherm
De brief die bij veel inwoners van Eindhoven Noord in de bus is gestopt. © ED

Flatbewoners waarschuwen voor brief van oplichters - bedrijf zegt dat het gaat om opstartproblemen

UpdateEINDHOVEN - In zes flats in Eindhoven-Noord wordt gewaarschuwd voor brieven die afkomstig zouden zijn van oplichters. Die vragen om contact op te nemen met het bedrijf, maar in werkelijkheid verleiden ze je tot het bellen van een duur nummer.

Tientallen bewoners van appartementencomplexen aan de Heeghtakker, Kruidenhof, Franklin D. Rooseveltlaan en bij winkelcentrum Vaartbroek hebben mogelijk  naar het nummer gebeld. 

In de brievenbus vonden ze een briefje van A.D.E.O. Service Koeriers Pakket Diensten met het verzoek contact op te nemen. Er zou een pakketje afgeleverd worden maar er was niemand thuis. Bij het telefoonnummer van het bedrijf staat vermeld dat het om 'regulier tarief' gaat. In werkelijkheid kan de rekening van het nummer hoog oplopen.

Quote

De folder zag er redelijk betrouw­baar uit. Ik kan me best voorstel­len dat mensen erin trappen

Brigitte Wirschell

Brigitte Wirschell kreeg ook een folder in de bus. ,,Gelukkig had iemand al een briefje in de lift gehangen dat het om oplichters zou gaan", zegt ze. Wie op de site van de zogenaamde pakketdienst kijkt valt onder meer het slechte taalgebruik en het ontbreken van contactgegevens op.

Via de Kamer van Koophandel wordt duidelijk dat het bedrijf pas vorige maand is opgericht. Opvallend is dat de website van ADEO momenteel aangeeft dat er bij het bedrijf een reorganisatie plaatsvindt. Het bedrijf staat geregistreerd op naam van de 30-jarige Wesley Geuskens maar opvallender nog: het woonadres is ook het bezoekadres van de penitentiaire inrichting Ter Peel in Evertsoord. Het TV-programma Opgelicht besteedde eerder aandacht aan het feit dat veel louche bedrijven zijn geregistreerd op andere adressen, zoals gevangenissen. De KvK roept in het programma op om dergelijke misstanden direct te melden. De KvK neemt de zaak dan in onderzoek. 

Volgens eigenaar van het bedrijf, Wesley Geuskens, gaat het om een fout in het adressensysteem en is er geen sprake van oplichting. ,,We zijn een startende onderneming en hebben helaas te maken met wat opstartproblemen." Geuskens is echter geen onbeschreven blad, blijkt uit tal van waarschuwingen op het internet. Hij wordt in verband gebracht met meerdere oplichtingszaken. Zo wordt zijn naam genoemd in de zaak van de 'haardief'. Volgens Geuskens hebben die zaken niks met de huidige situatie te maken. ,,Dit is een normale bedrijfsvoering en ik vind het vervelend dat hierdoor de schijn van oplichting is ontstaan."

De brief is door een persoon handmatig in alle brievenbussen van meerdere flats geworpen.  De politie heeft ernstige twijfels over de betrouwbaarheid van de onderneming en adviseert mensen die zijn benadeeld, melding te maken bij de politie. 

Foldertruc

Tjerk Langman woont in Vaartbroek en is in de foldertruc getrapt. ,,Ik verwachtte een pakketje en besloot in al mijn naïviteit het nummer te bellen", zegt hij. Hij moest flink wat minuten wachten voordat een vriendelijke meneer hem vertelde dat het om een misverstand ging. Even later kwam ik erachter dat mijn buurvrouw en zelfs de hele flat dezelfde brief heeft gehad." Hoeveel het grapje hem heeft gekost weet hij niet.

Bij de Fraudehelpdesk druppelen de meldingen inmiddels ook binnen. ,,We hebben een waarschuwing geplaatst op onze website", zegt een woordvoerster van de Fraudehelpdesk. ,,Bij de Kamer van Koophandel staat de ‘koeriersdienst’ aangemeld als callcenter. Het lijkt er bovendien op dat alle brieven hetzelfde klantnummer hebben." Volgens de Fraudehelpdesk is het 0909-nummer dat op de brief wordt vermeld normaliter bedoeld voor prijsvragen en belspellen. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Eindhoven